gastro postao
Recept Petre Jelenić, vlasnice slastičarnice Mak na konac
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 422
Prhko tijesto
- 280 g oštro brašno
- 100 g šećer, u prahu
- 1 žličica ekstrakt vanilije
- 2 žlica narančina kora
Nadjev
- 150 g čokolada sa 70% kakaa
- 140 g maslac, neslani
- 40 g kakao u prahu, nezašećereni
- 1 prstohvat sol
- 4 kom jaje kokošje
- 180 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 50 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
Ostalo
- 300 g kumkvat
- 80 g šećer, kristal
- 0.50 kom mahuna vanilije
- 100 ml voda
Priprema
- Čokoladu, kakao i maslac otopite na laganoj pari. Smjesa mora ostati mlaka, ne smije se pregrijati. Jaja sa šećerom pjenasto izlupajte, dodajte sol i čokoladu. Dobro povežite pa umiješajte slatko vrhnje.
- Brašno i kakao prosijte, dodajte sve ostale sastojke pa umijesite tijesto. Omotajte tijesto folijom i spremite u hladnjak na jedan sat da se odmori i stisne. Odmoreno tijesto ponovno mijeste do gipkosti, valjajte na debljinu do dva mm i utisnite u kalupe. Tijesto u kalupima smrznite (spremite u hladnjak na sat vremena). Smrznuto stavite peći na 180°C oko osam minuta.
- Tijesto pecite do pola. U do pola pečeno tijesto dresir-vrećicom dodajte nadjev pa pecite još 15-ak minuta. Nadjev mora u sredini ostati na pola sirov. Ohladite, ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i kuhanim kumkvatom. (operite kumkvat, narežite na ploške, očistite od koštica i stavite u manji lonac. Dodajte vaniliju i vodu pa stavite kuhati dok ne omekša). Ohladite i ukrasite tartove od čokolade.
Izvor Skuhatćute