Recepti 20. travnja 2016.

Tart od tamne čokolade

Tart od tamne čokolade
gastro postao gastro.24sata.hr
Recept Petre Jelenić, vlasnice slastičarnice Mak na konac

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 422

Prhko tijesto

  • 280 g oštro brašno
  • 100 g šećer, u prahu
  • 1 žličica ekstrakt vanilije
  • 2 žlica narančina kora

Nadjev

  • 150 g čokolada sa 70% kakaa
  • 140 g maslac, neslani
  • 40 g kakao u prahu, nezašećereni
  • 1 prstohvat sol
  • 4 kom jaje kokošje
  • 180 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 50 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

Ostalo

  • 300 g kumkvat
  • 80 g šećer, kristal
  • 0.50 kom mahuna vanilije
  • 100 ml voda

Priprema

  1. Čokoladu, kakao i maslac otopite na laganoj pari. Smjesa mora ostati mlaka, ne smije se pregrijati. Jaja sa šećerom pjenasto izlupajte, dodajte sol i čokoladu. Dobro povežite pa umiješajte slatko vrhnje.
  2. Brašno i kakao prosijte, dodajte sve ostale sastojke pa umijesite tijesto. Omotajte tijesto folijom i spremite u hladnjak na jedan sat da se odmori i stisne. Odmoreno tijesto ponovno mijeste do gipkosti, valjajte na debljinu do dva mm i utisnite u kalupe. Tijesto u kalupima smrznite (spremite u hladnjak na sat vremena). Smrznuto stavite peći na 180°C oko osam minuta.
  3. Tijesto pecite do pola. U do pola pečeno tijesto dresir-vrećicom dodajte nadjev pa pecite još 15-ak minuta. Nadjev mora u sredini ostati na pola sirov. Ohladite, ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i kuhanim kumkvatom. (operite kumkvat, narežite na ploške, očistite od koštica i stavite u manji lonac. Dodajte vaniliju i vodu pa stavite kuhati dok ne omekša). Ohladite i ukrasite tartove od čokolade.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.