Recepti 27. siječnja 2017.

Top 5 hranjivih zimskih variva

varivo
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Variva predstavljaju izvrsna zimska jela koja ne samo da pomažu zagrijati organizam u hladno doba godine, već su i odličan izvor vitamina, mineralnih tvari i prehrambenih vlakana.

Zbog svoje raznovrsnosti i prilagodljivosti mogu poslužiti kao dijetalni obroci idealni za oporavak nakon blagdana, ili se mogu „pojačati“ dodacima poput raznih suhomesnatih proizvoda ili vrhnja. Donosimo vam prijedloge za pet krepkih i ukusnih zimskih variva.

Neobično varivo od graha, ječma i špinata

Varivo od graha i ječma tradicionalno je kontinentalno jelo, a dodatkom špinata može mu se dodati jedna drugačija, manje uobičajena nota. Za pripremu ovog variva bit će vam potreban 1 manji luk, 1 režanj češnjaka, 250 g suhog graha, 100 g ječma, 400 g sjeckane konzervirane rajčice i 2-3 šake svježeg špinata. Pripravu započnite pranjem graha i ječma pod mlazom hladne vode, pa ih stavite u lonac, dobro prekrijte vodom i kuhajte oko 15 minuta od kada zavri. Vodu potom odbacite, a procijeđeni grah i ječam stavite sa strane. U loncu na malo maslinovog ulja pirjajte luk dok ne omekša te dodajte usitnjeni češnjak i nastavite s pirjanjem daljnju minutu. Luk i češnjak potom podlijte s 3 šalice vode, pridružite im sjeckanu rajčicu te naposljetku – grah i ječam. Po potrebi dodajte još malo vode te kuhajte na umjerenoj vatri dok grah ne omekša, oko 50 minuta. Tijekom kuhanja prema ukusu začinite soli, paprom i mljevenom sušenom paprikom, a 10 minuta prije završetka termičke obrade u varivo dodajte oprani, grubo rezani svježi špinat.

varivo | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Pravo zimsko varivo od prokulica, gljiva i heljde

Prokulice, shiitake gljive i heljda savršena su kombinacija za zimska jela „na žlicu“. Varivo od njih pripremite na način da 1 manju glavicu luka pirjate uz 10-15 g sitno sjeckane slanine, koja će tijekom termičke obrade vjerojatno otpustiti dovoljno masti da vam dodatak ulja za pirjanje neće biti potreban. Kada luk postane staklast, pridružite mu 2 režnja usitnjenog češnjaka i 90 g narezanih klobuka svježih shiitake gljiva. Ukoliko želite koristiti sušene shiitake, bit će vam potrebno 10 g sušenih gljiva koje je prije dodavanja u jelo potrebno namočiti kako bi nabubrile. Nakon 2 minute pirjanja gljiva i češnjaka, dodajte nešto manje od 10 očišćenih prokulica prerezanih na pola pa i njih pirjajte nekoliko minuta, a zatim sve prelijte s 3-4 šalice vode i začinite soli, paprom i timijanom. Nakon 15 minuta kuhanja dodajte 1/3 šalice suhe heljde te je kuhajte u varivu oko 20 minuta, dok ne omekša. Ukoliko na kraju kuhanja smatrate da varivo nije dovoljno gusto, konzistenciju mu možete popraviti tako da dio variva odvojite i dobro propasirate pa ponovno vratite u lonac i kratko prokuhate. Uz ovo jelo savršeno se slažu kuhane pikantne kobasice.

Ukusno varivo od kelja i slanutka

Varivo od kelja i slanutka pripremite pirjanjem 1 sjeckanog luka, 1 naribane veće mrkve i 2-3 usitnjene stabljike celera. Kada povrće omekša, dodajte 1 manju glavicu kelja koju ste prije toga očistili, narezali na komade veličine manjih zalogaja te „pofurili“ kratkim uranjanjem u kipuću vodu kako bi kelj bio manje gorak i „lakše probavljiv“. Kelj nemojte dugo pirjati već ga dobro prekrijte vodom i kuhajte oko 20 minuta. Varivo začinite uobičajenim začinima – soli, paprom i mljevenom slatkom paprikom. Sljedeći korak je dodavanje 300 g kuhanog slanutka ili procijeđenog slanutka iz konzerve. No, kako biste izbjegli ugušćivanje zaprškom, preporučujemo da pola količine slanutka uz malo tekućine iz variva najprije pretvorite u pire usitnjavanjem štapnim mikserom, pa tek onda dodate u lonac. Varivo kuhajte daljnjih 10 minuta kako bi kelj do kraja omekšao te kako bi se svi sastojci proželi. Ovo jelo vrlo je ukusno ukoliko se naknadno dodatno obogati buncekom.

Osvježavajuće varivo od poriluka i graška s mentom

Menta nije klasični začin u domaćim varivima, no savjetujemo vam da joj pružite priliku jer odlično osvježava kombinaciju poriluka i graška. Za kremasto varivo od poriluka i graška s mentom pripremite 2-3 žlice maslaca, 3 poriluka, 250 g smrznutog graška te 2 žlice sjeckanih listića svježe mente. Poriluk najprije operite i narežite na kolutiće pa ga pirjajte na maslacu dok ne omekša – oko 15 minuta na laganoj vatri. Zatim dodajte grašak i otprilike 4 šalice vode, kako biste dobro potopili povrće. Kuhajte na umjerenoj vatri oko 20 minuta, a tijekom kuhanja začinite soli i paprom. Kada grašak omekša, varivu dodajte 1 žličicu gustina pomiješanog s malo vode. Jelo kuhajte daljnjih 5 minuta uz miješanje kako biste spriječili stvaranje grudica gustina. Neposredno nakon sklanjanja s izvora topline u varivo umiješajte mentu, a predlažemo vam da ga poslužite posipanog s ribanim tvrdim sirom.

Krepko varivo od korabice

Pomalo zaboravljeno zimsko povrće – korabica je kao stvorena za ukusna i slatkasta, krepka variva. Poput većine navedenih recepata, i ovaj započinje uputom da je najprije potrebno na malo ulja pirjati 1 glavicu sjeckanog luka. Luku potom dodajte 2 žlice usitnjenih listića peršina, pa 200 g korabice i 300 g krumpira narezanih na kockice. Povrće kratko pirjajte kako biste mu obogatili aromu, a zatim dodajte onoliko vode koliko je potrebno da biste ga dobro prekrili. Jelo začinite soli i paprom prema ukusu te kuhajte dok krumpir i korabica ne omekšaju, oko 20 minuta. Varivo ugustite pasiranjem dijela kuhanog krumpira, a na kraju kuhanja, po želji, oplemenite ga limunovim sokom. Budući da je ovo varivo poprilično „lagano“, poslužite ga s malo vrhnja, posipanog sa sjeckanim poprženim orašatim plodovima i sjemenkama poput indijskih oraščića, badema, lješnjaka, bučinih i suncokretovih sjemenki.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.