Špajza 16. siječnja 2017.

Napravite baš uvijek savršeno varivo

Varivo
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kod kuhanja variva, često se zna dogoditi da ne ispadne kako smo očekivali.

Dolaskom hladnijih dana često se odlučujemo za kuhanje ukusnih variva. No, ponekad, prilikom kuhanja variva ne mislimo na neke stvari na koje bismo trebali misliti.

Uz ovih nekoliko malih savjeta, vjerujemo kako će vam baš svako varivo uspjeti.

  • Ne preskačite korake poput kratkog prženja mesa ili pirjanja povrća. 

Kada krenete kuhati varivo, za bolji okus, važno je meso kratko popržiti da dobije boju sa svih strana. Zašto? Zato što će tako biti ukusnije, a i varivo će dobiti jedan poseban okus i miris. Isto tako, bilo bi dobro da, kada kuhate varivo, i povrće kratko propirjate ili popržite na malo ulja jer će tako dati puno bolji okus i miris varivu nego da ga samo ubacite u vruću vodu.

  • Koristite kvalitetan lonac za kuhanje variva

Važno je kuhati varivo u loncu koji ima deblje dno i dovoljno je velik da biste mogli bez problema miješati, ali i da se povrće ili meso ne bi uhvatilo za dno lonca.

  • Krčkajte, ne prekuhavajte

Najbolje varivo je kada je kuhano lagano, na najmanjoj temperaturi i kada nije na brzinu prekuhano jer će tako i meso i povrće biti puno ukusnije i sočnije. Čak možete, ako imate dovoljno veliku vatrostalnu posudu, varivo staviti u pećnicu i tako ga skuhati.

  • Ne spremajte u hladnjak ako nije sasvim ohlađeno

Jedna od čestih pogrešaka spremanja ostataka hrane je i ta da ju spremate u hladnjak još vruću ili toplu. Najbolje je ostaviti varivo otklopljeno da se ohladi na sobnoj temperaturi te ga tek onda pospremiti u hladnjak. 

  • Neukusno je

Ako varivo nema baš neki okus, a ni dodavanjem soli ili nekih začina ga niste popravili, dodajte malo octa (kod posluživanja) čime bi se trebao popraviti okus.

  • Ne koristite već narezano meso

Svi smo barem jednom u nedostatku vremena kupili paket već narezanog mesa na kockice koje obično služi za gulaš ili variva. No takvo meso nije baš najbolji izbor jer nije svježe i moguće je da stoji u dućanu narezano već nekoliko dana. Time se gubi na svježini i okusu mesa. Zato je najbolje kupiti svjež komad mesa i sam ga narezati na kockice ili komade koji vam odgovaraju.

  • Ne koristite meso koje nema nimalo masnoće

Iako većina ljudi ne voli masnoću na mesu, ili pazi na prehranu pa ne želi jesti masno, puno je ukusnije kada na mesu ima malo masnoće jer će ona učiniti meso sočnijim, ukusnijim, a i mekšim, nego kada koristite potpuno "krto" meso. Ako je meso bilo dosta masno, kada se varivo ohladi na sobnoj temperaturi, pospremite ga u hladnjak i nakon što ga izvadite iz hladnjaka, samo skinite masnoću koja se stegnula na površini variva. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.