Od kelja se najčešće pripremaju variva, ta djeci toliko mrska jela koja griju i liječe... No postoje i druga odlična jela od ovog finog i zdravog povrća, a mi imamo super recepte!
Neka se javi osoba koja je u djetinjstvu voljela kelj!!!! Nema takvih baš puno, no sada, kada smo odrasli kelj nam je itekako slastan, a svjesni smo i koliko zdrav i hranjiv.
Osim u varivima, kelj možeš jesti i sirov ili ga kratko kuhati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine te izgubiti gorak okus koji mnogi ne vole. Sa sirovim keljom možeš napraviti i salatu, a kod nas se najčešće kuha na lešo, kao varivo, ili se stavlja u musaku.
Rijetko je tko volio kelj u djetinjstvu, ali sada nam je svima drag!
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Kako odabrati najbolji kelj?
Prije pripreme omiljenih jela s keljom treba izabrati kvalitetnu glavicu ovog zdravog povrća. Kupuj teže, tamnozelene glavice kelja sa čvrstim središnjim listovima.
Izaberi glavice s manjim listovima koji su mekaniji i manje gorki. Ostane li ti, viška stavi ostatak kelja u plastičnu vrećicu i čuvaj nekoliko dana u hladnjaku, a najbolje bi bilo iskoristiti ga u prva dva dana jer poslije gubi vlažnost i može biti gorak.
Sarmice od kelja
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Varivo od kelja s kobasicama i grahom
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Kelj
1
kom
Dimljena kobasica
250
g
Luk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Bijeli grah (iz konzerve)
1
kom
Lovorov list
1
kom
Pileći temeljac
1,50
l
Suncokretovo ulje
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Tjestenina
150
g
Postupak
Kobasicu nareži na kolutove i kratko preprži u dubokom loncu. Izvadi i ostavi sa strane.
U isti lonac, na masnoću od prženja kobasica, dodaj malo maslinova ulja pa preprži sitno nasjeckani luk, dodaj češnjak i kelj nasjeckan na trakice.
Promiješaj, smanji vatru, poklopi i pusti da kelj uvene, uz povremeno miješanje. Posoli i popapri.
Nakon što kelj uvene, dodaj ocijeđeni i isprani grah, lovorov list, kobasicu i pileći temeljac, pusti da prokuha, pa smanji vatru i kuhaj još 10 minuta. Dodaj tjesteninu i kuhajte dok tjestenina ne bude gotova.