No, kelj možete jesti i sirov ili ga kratko kuhati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine te izgubiti gorak okus koji mnogi ne vole. Sa sirovim keljom možete napraviti i salatu, a kod nas se najčešće kuha na lešo, kao varivo, ili se stavlja u musaku.
Prije pripreme omiljenih jela s keljom treba izabrati kvalitetnu glavicu ovog zdravog povrća. Kupite teže, tamnozelene glavice sa čvrstim središnjim listovima. Izaberite glavice s manjim listovima koji su mekaniji i manje gorki. Ostane li vam viška stavite ga u plastičnu vrećicu i čuvajte nekoliko dana u hladnjaku, a najbolje bi bilo iskoristiti ga u prva dva dana jer poslije gubi vlažnost i može biti gorak.
Donosimo vam 11 ideja za jela s keljom.
Krem juha od kelja i jabuke
Varivo od kelja i krumpira
Gusto varivo od kelja i kobasica
Pirjani kelj s palentom i pinjolima
Popečci od kelja u umaku od kopra
Rolice od kelja punjene kozicama