Špajza 14. studenoga 2023.

Eto veselja: Top 11 recepata od kelja!

kelj
Sarmice od kelja foto: Monika Grabkowska/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Od kelja se najčešće rade variva, ta djeci toliko mrska jela koja griju i liječe... No postoje i druga odlična jela od ovog finog i zdravog povrća. Imamo odlične recepte, ali i savjete kako kupiti što kvalitetniji kelj

Osim u varivima, kelj možeš jesti i sirov ili ga kratko kuhati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine te izgubiti gorak okus koji mnogi ne vole. Sa sirovim keljom možeš napraviti i salatu, a kod nas se najčešće kuha na lešo, kao varivo, ili se stavlja u musaku.

 | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Prilikom kupnje treba birati teže, kompaktnije glavice kelja foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Prije pripreme omiljenih jela s keljom treba izabrati kvalitetnu glavicu ovog zdravog povrća. Kupuj teže, tamnozelene glavice sa čvrstim središnjim listovima.

Izaberi glavice s manjim listovima koji su mekaniji i manje gorki. Ostane li ti, viška stavi ostatak kelja u plastičnu vrećicu i čuvaj nekoliko dana u hladnjaku, a najbolje bi bilo iskoristiti ga u prva dva dana jer poslije gubi vlažnost i može biti gorak.

Donosimo 11 odličnih ideja za jela s keljom:

Krem juha od kelja i jabuke

Varivo od kelja i krumpira

Gratinirani krumpir s keljom

Mirisne kobasice s keljom

Složenac s keljom i batatom

Salata od kelja | Author: Instagram @panamaquadrat Salata od kelja foto: Instagram @panamaquadrat

Gusto varivo od kelja i kobasica

Pirjani kelj s palentom i pinjolima

Nabujak od kelja

Popečci od kelja u umaku od kopra

Rolice od kelja punjene kozicama

Kelj s pinjolima

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.