Vani je kiša, a ti si na toplom, ispod dekice. Ili radiš i ne da ti se van na ručak... Kakav god scenarij bio, imamo super rješenje za tebe - prefino, zasitno varivo od kelja s kobasicama i grahom koje će ti uljepšati ovaj kišan dan, dobro te zasititi i ugrijati. A pojest ćeš i dosta zdravog povrća!
Priprema je jednostavna, a ako ti i nedostaje nečeg od navedenih sastojaka lako ih možeš zamijeniti - kobasicu zamijeni slaninom, šunkom, sušenom kobasicom..., umjesto pilećeg možeš koristiti povrtni temeljac ili vodu, umjesto bijelog graha iz konzerve - onaj smeđi... Za sve postoji rješenje! Uživaj uz varivo od kelja s kobasicama i grahom!
Varivo od kelja s kobasicama i grahom
Sastojci:
- 1 srednja glavica kelja
- 250 g domaćih kobasica (za kuhanje, odnosno pečenje, prženje)
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 konzerva bijelog graha
- 1 lovorov list
- 1,5 l pilećeg temeljca
- maslinovo ulje
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 150 g tjestenine (pužići)
Postupak:
- Kobasicu nareži na kolutove i kratko preprži u dubokom loncu. Izvadi i ostavi sa strane.
- U isti lonac, na masnoću od prženja kobasica, dodaj malo maslinova ulja pa preprži sitno nasjeckani luk, dodaj češnjak i kelj nasjeckan na trakice.
- Promiješaj, smanji vatru, poklopi i pusti da kelj uvene, uz povremeno miješanje. Posoli i popapri.
- Nakon što kelj uvene, dodaj ocijeđeni i isprani grah, lovorov list, kobasicu i pileći temeljac, pusti da prokuha, pa smanji vatru i kuhaj još 10 minuta. Dodaj tjesteninu i kuhajte dok tjestenina ne bude gotova.
- Posluži toplo.
Imamo još odličnih recepata za slasno zimsko varivo...