Tradicionalna zelena portugalska juha od kelja i krumpira prava je utjeha u tanjuru! Isprobaj naš odličan recept za caldo verde!
Caldo verde je tradicionalna portugalskajuha koja je poznata po jednostavnosti, ali i bogatom okusu. Naziv "caldo verde" doslovno znači "zelena juha", a boju joj daju živopisni zeleni listovi kelja koji čine osnovu ovog jela. Osim kelja, tu je i krumpir koji daje teksturu i gustoću te dimljena kobasica za raskoš okusa.
Bogata, topla i zasitna
Najčešće korištena kobasica u Portugalu je linguiça, sušena i dimljena kobasica, ali se za pripremu ovog jela mogu koristiti i druge vrste dimljenih kobasica, poput španjolskog chorizoa.
Ova juha se često priprema u hladnijim mjesecima jer je bogata, topla i zasitna. Zahvaljujući jednostavnim sastojcima, može se pripremiti u jednom loncu i gotova je za nešto više od pola sata, što je čini super izborom za ručak ili večeru.
Portugalska juha od kelja se slaže s hrskavim kruhom, a možeš je poslužiti kao glavno jelo ili kao predjelo uz veći obrok. Posebna čar ovog recepta je u njegovoj prilagodljivosti – umjesto kelja možeš koristiti raštiku te dodati različite začine ili povrće.
Portugalska juha od kelja
foto: Feasting at Home/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Portugalska juha od kelja
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Dimljena kobasica
240
g
Luk
1
kom
Češnjak
2
režanj
Krumpir
900
g
Pileći temeljac
4
šalica
Voda
2
šalica
Kelj
1
kom
Sol
Papar
Postupak
Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj dimljenu kobasicu narezanu na kolutiće debljine 0,5 cm i prži, povremeno miješajući, dok ne dobije zlatno-smeđu boju, otprilike 4 minute.
Kobasicu izvadi iz lonca i stavi u zdjelu. Stavi sa strane. Ako u loncu ostane previše masnoće (više od 3-4 žlice), ukloni dio prije nego što nastaviš s receptom.
U isti lonac dodaj nasjeckani luk i dinstaj ga, povremeno miješajući, dok ne omekša, otprilike 5 minuta. Dodaj nasjeckani češnjak i kuhaj još jednu minutu, pazeći da češnjak ne zagori.
Dodaj krumpir narezan na kockice od 2,5 cm, pileći temeljac i vodu. Pojačaj vatru dok smjesa ne proključa, a zatim smanji vatru na lagano i kuhaj dok krumpir ne omekša, 10-15 minuta.
Izvadi polovicu krumpira iz lonca i stavi u zdjelu. Grubo zgnječi krumpir vilicom i vrati ga u lonac. Ovo će pomoći da juha dobije kremastiju teksturu.
U lonac dodaj poprženu kobasicu i narezani kelj. Kuhaj dok kelj ne omekša. Prema potrebi, dodaj sol i papar.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.