Recepti Juha 09. listopada 2024.

Portugalska juha od kelja sve je što ti treba ove jeseni

Juha
10 MIN
25 MIN
6
SREDNJE
caldo verde
Caldo verde - slasna portugalska juha od kelja
foto: Feasting at Home/Pinterest
Tradicionalna zelena portugalska juha od kelja i krumpira prava je utjeha u tanjuru! Isprobaj naš odličan recept za caldo verde!

Caldo verde je tradicionalna portugalska juha koja je poznata po jednostavnosti, ali i bogatom okusu. Naziv "caldo verde" doslovno znači "zelena juha", a boju joj daju živopisni zeleni listovi kelja koji čine osnovu ovog jela. Osim kelja, tu je i krumpir koji daje teksturu i gustoću te dimljena kobasica za raskoš okusa.

Bogata, topla i zasitna

Najčešće korištena kobasica u Portugalu je linguiça, sušena i dimljena kobasica, ali se za pripremu ovog jela mogu koristiti i druge vrste dimljenih kobasica, poput španjolskog chorizoa.

kelj Možda vas zanima... Eto veselja: Top 11 recepata od kelja! Špajza

Ova juha se često priprema u hladnijim mjesecima jer je bogata, topla i zasitna. Zahvaljujući jednostavnim sastojcima, može se pripremiti u jednom loncu i gotova je za nešto više od pola sata, što je čini super izborom za ručak ili večeru.

Portugalska juha od kelja se slaže s hrskavim kruhom, a možeš je poslužiti kao glavno jelo ili kao predjelo uz veći obrok. Posebna čar ovog recepta je u njegovoj prilagodljivosti – umjesto kelja možeš koristiti raštiku te dodati različite začine ili povrće.

caldo verde | Author: Feasting at Home/Pinterest Portugalska juha od kelja foto: Feasting at Home/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Portugalska juha od kelja
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Dimljena kobasica 240 g
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Krumpir 900 g
  • Pileći temeljac 4 šalica
  • Voda 2 šalica
  • Kelj 1 kom
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj dimljenu kobasicu narezanu na kolutiće debljine 0,5 cm i prži, povremeno miješajući, dok ne dobije zlatno-smeđu boju, otprilike 4 minute.

    Kobasicu izvadi iz lonca i stavi u zdjelu. Stavi sa strane. Ako u loncu ostane previše masnoće (više od 3-4 žlice), ukloni dio prije nego što nastaviš s receptom.


  2. U isti lonac dodaj nasjeckani luk i dinstaj ga, povremeno miješajući, dok ne omekša, otprilike 5 minuta. Dodaj nasjeckani češnjak i kuhaj još jednu minutu, pazeći da češnjak ne zagori.

    Dodaj krumpir narezan na kockice od 2,5 cm, pileći temeljac i vodu. Pojačaj vatru dok smjesa ne proključa, a zatim smanji vatru na lagano i kuhaj dok krumpir ne omekša, 10-15 minuta.


  3. Izvadi polovicu krumpira iz lonca i stavi u zdjelu. Grubo zgnječi krumpir vilicom i vrati ga u lonac. Ovo će pomoći da juha dobije kremastiju teksturu.

    U lonac dodaj poprženu kobasicu i narezani kelj. Kuhaj dok kelj ne omekša. Prema potrebi, dodaj sol i papar.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

402 kcal

20 %

MASTI

20,00 g

27 %

KOLESTEROL

0,03 g

0 %

UH

39,00 g

14 %

PROTEINI

17,00 g

34 %

Uživaj i u ovim finim juhama!

juha od leće Možda vas zanima... UTJEHA NA ŽLICU Juha od leće - recept Marthe Stewart Recepti krem juha Možda vas zanima... Pikantna krem juha od mrkve s tajnim sastojkom Recepti Porrusalda Možda vas zanima... Fina gusta juha s porilukom, baš za ovakve kišne dane Recepti krem juha od cvjetače Možda vas zanima... Savršena krem juha od pečene cvjetače s harissom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.