Kelj i krumpir baš se lijepo nadopunjuju. A način na koji su pripremljeni u ovom receptu zadovoljit će i one istančanijeg ukusa. Naime, istodobno su i hrskavi i meki te pikantni zbog slanine.
Ovo bi vrlo lako mogla postati tvoja omiljena krumpir salata jer vrlo lako postaje veganska (ako izostaviš slaninu!), k tome je i bez glutena, a okusima zadovoljava i šire društvo.
Kako izvući najbolje iz kelja
Kelj je savršen u bilo koje doba godine, od ljeta, preko jeseni do zimskih mjeseci kada ga volimo zbog jednostavnosti pripreme i izdašnog okusa. No postoji jedan fora trik koji će iz kelja izvući najbolje: mariniranje!
Najprije nježno u kelj 'umasiraj' limunov sok i sol. Masiranje kelja vitalan je korak jer razgrađuje njegove celulozne stijenke što ga čini ukusnijim za jelo i lakšim za probavu. Zatim skuhaj krumpir. I na kraju kelj i krumpir pomiješaj s dresingom.
Najbolji dio je to što je ova krumpir salata od kelja gotova za manje od 15 minuta!
Salata od kelja i krumpira
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 600 g krumpira
- 400 g kelja narezanog na trakice
- 1 glavica luka
- 150 g slanine narezane na kockice
- 4 žlice octa
- 250 ml povrtnog temeljca
- 1 žlica senfa
- sol i papar
Postupak:
- Krumpir kuhaj u kori u slanoj vodi 30 minuta, oguli ga i naribaj na ploške. Usitnjeni kelj kuhaj u slanoj kipućoj vodi 3 minute.
- Luk nareži na kockice. Slaninu poprži da postane hrskava, dodaj luk pa i njega kratko prži sa slaninom.
- Umiješaj ocat, temeljac i senf te začini solju i paprom po ukusu.
- Pažljivo izmiješaj krumpir s keljom i dresingom.