Recepti 17. prosinca 2025.

Topla utjeha u zdjeli: Veggie & Tofu Ramen

Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025.
foto: Davor Puklavec/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Viktoria Družijanić voli istraživati okuse sezonskih jela, a u sklopu natjecanja Gastro zvijezda 2025. pripremila nam je biljni ramen - japansku gustu juhu s rezancima i tofuom koja grije i tijelo i dušu.

Viktoria Družijanić, na mrežama poznata kao klaskalica, danas živi i studira u Stockholmu, a porijeklom je s juga Hrvatske, što možda objašnjava zašto joj je hrana oduvijek bila više od obične potrebe. U njezinom je životu gastronomija mali ritual i prostor kreativnog izražavanja. Na društvenim mrežama stvara vizualne kulinarske priče u kojima spaja kuhanje, estetiku i brzu montažu, pretvarajući ih u digitalnu radionicu okusa i ideja.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ove godine natječe se za Gastro zvijezdu 2025., u kategoriji Plant-based hrana. Glasati za Viktoriu možeš ovdje!

U sklopu natjecanja dobila je temu comfort food, pa je odlučila pripremiti toplu zdjelu punu umamija: Veggie & Tofu Ramen. Recept pročitaj u nastavku, a detalje pripreme pogledaj u videu!

Sastojci:

  • malo ulja
  • 1 srednji ili manji luk
  • komad svježeg đumbira
  • 1 crvena papričica ili malo chilli ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 povrtna kocka
  • 2 žlice miso paste
  • 2 žlice soja sosa (po mogućnosti Kikkoman)
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 limeta
  • 2 komada pak choija
  • 1 pakiranje dimljenog (ili običnog) tofua
  • 200–300 g shiitake gljiva (ili smeđih šampinjona)
  • 1 pakiranje ramen rezanaca
  • šaka sezama

Priprema

Priprema baze:
Sitno nasjeckajte luk, češnjak, đumbir i papričicu. U dubljoj tavi ili loncu zagrijte malo suncokretovog ulja. Prvo dodajte nasjeckani luk i lagano ga dinstajte 3–4 minute, dok ne omekša i postane staklast.

Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Aromati:
U lonac zatim dodajte đumbir, češnjak i papričicu. Kratko propirjajte, oko 1 minutu, samo dok ne puste miris.

Gljive i tofu:
Dodajte soja sos i šećer te ubacite narezane gljive i kockice tofua (gljive i tofu možete pržiti na drugim tavama, a ne ovako sve u jednom loncu - na taj način će tofu biti hrskaviji). Dinstajte oko 10 minuta, povremeno miješajući. 

Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Juha:
U lonac ulijte povrtni temeljac (500–700 ml), pripremljen tako da rastopite povrtnu kocku u vrućoj vodi. Po potrebi dodajte još vode, ovisno o željenoj gustoći ramena. Kada zakuha, umiješajte miso pastu i kuhajte još nekoliko minuta da se okusi sjedine.

Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Pak choi i sezam:
U posebnoj tavi zagrijte malo ulja i kratko popržite prepolovljeni pak choi, samo da lagano omekša i dobije zlatne rubove. U istoj tavi tostirajte sezam dok ne poprimi svjetlosmeđu boju i zamiriše.

Rezanci:
Skuhajte ramen rezance prema uputama na pakiranju. Ocijedite ih i kratko isperite.

Serviranje:
U zdjelu rasporedite rezance, prelijte ih bogatom ramen juhom i dodajte gljive i tofu (ako ste gljive i tofu posebno pržili). Na vrh položite sotirani pak choi i pospite tostiranim sezamom. Završite iscijeđenim sokom limete za svježinu.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.