Volimo, ali stvarno volimo gin posljednjih godina. Ma, dobro, volimo gin oduvijek, samo se o njemu malo više piše posljednjih godina. Definitivno nam je pri vrhu popisa omiljenih pića ljeti, onako s puno leda i onim tako vizualno atraktivnim začinima.
Tople ljetne večeri rijetko su prolazile bez njega. Ali – stigla je zima i gin nam sve manje pada na pamet. Dok ne probaš topli koktel s ginom.
Kad ga probaš, naša je procjena da će čajevi i vruće čokolade sve češće ustupati mjesto ovom piću u hladnim zimskim noćima. Topli koktel s ginom možeš napraviti od samo 4 sastojka, pa nećeš predugo čekati na taj okus niti previše vremena potrošiti. Zamisli neku hladnu, zimsku, snježnu noć, a ti uz omiljenu seriju, pod dekicom, pijuckaš topli gin…
Obično se topla, zimska, alkoholna pića pripremaju s tamnim pićima, kao što su rum, viski, brendi, ali gin je, vjeruj nam, genijalna opcija. Znaš zašto? Biljne komponente gina savršeno dolaze do izražaja kad se gin zagrije. A poseban je bonus to kako ovaj topli koktel s ginom miriši! Nekad su jednostavne stvari stvarno najbolje.
Možda će te iznenaditi što se ovaj koktel priprema od – čaja. Ono što je plus kod ove činjenice je da možeš ovo piće vrlo lako „prodati“ pod lijek za prehladu. Piješ koktel? Ne, čaj s posebnim dodatcima, da mi smiri prehladu. I to je riješeno.
Dobro je jedino imati kvalitetan gin, to je zasigurno plus. Danas je ponuda uistinu široka, pa se može naći i kvalitetnog gina po prihvatljivim cijenama.
Ako nisi neki vrhunski stručnjak za koktele ili zaljubljenik u njih, možda nećeš znati prepoznati što je šećerni sirup na ovom popisu sastojaka. Na engleskom se taj sirup naziva simple syrup. I da, možemo odgovoriti na pitanje zašto baš taj sirup, a ne jednostavno šećer
Naime, kad se šećer najprije otopi u vodi, onda će se lakše, bolje i ravnomjernije rasporediti po piću. Ima smisla, znamo, ali o tom često ne razmišljamo dok se ne udubimo u „problematiku“ koktela.
Kako bilo, čak i uz pripremu tog šećernog sirupa, ovaj ti topli koktel s ginom neće uzeti previše vremena. Začine možeš prilagoditi svom ukusu, naravno, a najbolje je ako ih umiješaš već u šećerni sirup, pa i njih tako rasporediš jednako po cijelom piću. Isto tako, u tom šećernom sirupu možeš iskoristiti sve začine koje želiš, pa će se i oni fino rasporediti.
Nadamo se da ćeš u ovom piću uživati kroz cijelu zimu i da ćeš njime počastiti i društvo nekom prilikom. Proširi glas!
Topli koktel s ginom
Sastojci:
- 30 ml gina
- 30 ml soka od mandarine (klementine su još bolja opcija) ili naranče
- 60 ml vrućeg crnog čaja (jakog)
- 15 ml šećernog sirupa za koktele sa začinima
Postupak:
- Šećerni sirup: U maloj posudi spoji vodu i šećer u jednakim omjerima, pa stavi na laganu vatru. Pusti neka zakuha, a onda makni s vatre i dodaj začine. To mogu biti klinčići, cimet, anis… Pusti neka se namaču 15 minuta, pa ga možeš koristiti.
- Pomiješaj sve sastojke za koktel onda kad ga namjeravaš piti.
- Ukrasi čašu narančom ili štapićem cimeta. Pazi samo da čaša bude primjerena toplini napitka!
Savjet više: Višak šećernog sirupa možeš također ohladiti, pa čuvati u hladnjaku i do tjedan dana i koristiti po potrebi.