Katarina Bašić, poznatija na mrežama kao nina_cooklover, svoju je gastronomsku priču započela kao mama dvoje djece, kada je baby finger food postao dio njezine svakodnevice i inspiracija za dijeljenje recepata na društvenim mrežama. Ono što je počelo kao bilježenje jednostavnih ideja za najmlađe brzo je preraslo u toplu online zajednicu koja ju je ohrabrila da eksperimentira, kombinira i razvija vlastiti stil kuhanja.
Katarina u svojim receptima voli spajati tradicionalne okuse s modernim tehnikama, a posebnu pažnju posvećuje sezonskim namirnicama i jednostavnim jelima koja svatko može pripremiti kod kuće. Njezin najdraži kulinarski trenutak vezan je uz serijal hercegovačkih jela koje je snimala sa svojom mamom, projekt koji joj je donio emotivne poruke ljudi koji su ponovno pripremili jela svojih mama i baka.
Sudjelovanje u projektu Gastro zvijezda Katarina doživljava kao veliki, ali predivan korak koji joj omogućuje da svoju strast prema kuhanju podijeli s još većom publikom.
Zasigurno jedva čekate isprobati ovaj recept koji će vas oduševiti i ugrijati, a za Katarinu Bašić i njezin profil nina_cooklover možeš glasati ovdje.
Varivo od raštike
Sastojci:
- 800 g raštike
- 7-8 krumpira
- Komad suhog mesa (rebra)
- Sol, vegeta
Emulzija od češnjaka:
- 100 ml mlijeka
- 200 ml ulja
- 3 češnja češnjaka
- Prstohvat soli
Za dekoriranje:
100 g narezane pancete
Priprema:
Raštiku operite, odstranite peteljku, listove srolajte, prerežite na pola i režite na tanke trakice. U loncu zakuhajte vodu i kratko obarite raštiku. U drugi lonac stavite prokuhati suho meso. Obarenu raštiku procijedite i skupite u lopticu. U lonac stavite hladnu vodu, dodajte prokuhano meso, krumpir i obarenu raštiku te kuhajte 1,5-2 h. Nakon kuhanja izvadite meso, a povrće i raštiku malo usitnite gnječilicom. Dodajte žlicu vegete i malo soli, pazeći na količinu zbog slanog mesa.
Emulzija od češnjaka: u posudu stavite mlijeko, dodajte ulje i Gorenje štapnim mikserom povlačite gore-dole, zatim dodajte češnjak i prstohvat soli.
Za dekoraciju koristite crumble od pancete. Na tanjur stavite varivo od raštike, žlicu maslinovog ulja, na sredinu emulziju i po njoj crumble od pancete.
U slast!