Recepti 17. prosinca 2025.

Toplo i kremasto: Varivo od raštike s hrskavim dodatkom

foto: Josip Regovic/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Finalistica kategorije „variva i tradicionalna jela“ u projektu missGastro ‘Gastro zvijezda’, Katarina Bašić poznata kao NinaCooklover, započela je svoj kulinarski put nakon rođenja drugog djeteta dijeleći jednostavne baby finger food recepte na društvenim mrežama, a danas je prepoznata po svojim toplim, domaćim jelima koja spajaju tradiciju i kreativnost, a u ovom natjecanju predstavlja svoje varivo od raštike.

Katarina Bašić, poznatija na mrežama kao nina_cooklover, svoju je gastronomsku priču započela kao mama dvoje djece, kada je baby finger food postao dio njezine svakodnevice i inspiracija za dijeljenje recepata na društvenim mrežama. Ono što je počelo kao bilježenje jednostavnih ideja za najmlađe brzo je preraslo u toplu online zajednicu koja ju je ohrabrila da eksperimentira, kombinira i razvija vlastiti stil kuhanja.

Katarina u svojim receptima voli spajati tradicionalne okuse s modernim tehnikama, a posebnu pažnju posvećuje sezonskim namirnicama i jednostavnim jelima koja svatko može pripremiti kod kuće. Njezin najdraži kulinarski trenutak vezan je uz serijal hercegovačkih jela koje je snimala sa svojom mamom, projekt koji joj je donio emotivne poruke ljudi koji su ponovno pripremili jela svojih mama i baka.

Sudjelovanje u projektu Gastro zvijezda Katarina doživljava kao veliki, ali predivan korak koji joj omogućuje da svoju strast prema kuhanju podijeli s još većom publikom. 

Zasigurno jedva čekate isprobati ovaj recept koji će vas oduševiti i ugrijati, a za Katarinu Bašić i njezin profil nina_cooklover možeš glasati ovdje.

 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL
Varivo od raštike

Sastojci:

  • 800 g raštike
  • 7-8 krumpira
  • Komad suhog mesa (rebra)
  • Sol, vegeta

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Emulzija od češnjaka:

  • 100 ml mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • Prstohvat soli

Za dekoriranje:

100 g narezane pancete

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL Priprema:

Raštiku operite, odstranite peteljku, listove srolajte, prerežite na pola i režite na tanke trakice. U loncu zakuhajte vodu i kratko obarite raštiku. U drugi lonac stavite prokuhati suho meso. Obarenu raštiku procijedite i skupite u lopticu. U lonac stavite hladnu vodu, dodajte prokuhano meso, krumpir i obarenu raštiku te kuhajte 1,5-2 h. Nakon kuhanja izvadite meso, a povrće i raštiku malo usitnite gnječilicom. Dodajte žlicu vegete i malo soli, pazeći na količinu zbog slanog mesa.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Emulzija od češnjaka: u posudu stavite mlijeko, dodajte ulje i Gorenje štapnim mikserom povlačite gore-dole, zatim dodajte češnjak i prstohvat soli.

Za dekoraciju koristite crumble od pancete. Na tanjur stavite varivo od raštike, žlicu maslinovog ulja, na sredinu emulziju i po njoj crumble od pancete.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.