Recepti 02. kolovoza 2022.

Torta od marelica i badema – jednostavna i dekadentno ukusna

Kolač s marelicama i bademima foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Upoznaj svoju novu omiljenu slasticu: kolač koji ima okus marcipana i izgleda kao elegantan tart od marelica. Bademi su, kao i marelice, koštuničavo voće, što znači da orašasti plodovi naglašavaju cvjetne note u voću. Psst… recept je na biljnoj bazi, ali će oduševiti sve

Sastojci:

  • 1 šalica brašna
  • ½ šalice bademovog brašna
  • ½ šalice šećera
  • 1 ½ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • ¾ šalice nezaslađenog običnog bademovog mlijeka
  • 1 žličica jabučnog octa
  • ½ šalice maslinovog ulja
  • ½ žličice čistog ekstrakta badema
  • 300 g marelica, prepolovljenih
  • 1 žlica džema marelice
Možda vas zanima... Voliš marelice? Ove recepte moraš isprobati! Recepti

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°C. Premaži posudu s oprugom od 22 cm maslacem. Ako nemaš kalup s oprugom, premaži kalup za torte iste veličine i obloži dno krugom papira za pečenje.
  2. Pomiješaj brašno, bademovo brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u velikoj zdjeli. Dodaj mlijeko i ocat; promiješaj da se sjedini. Dodaj ulje i ekstrakt badema; miješaj dok se dobro ne sjedini, oko 60 puta. Prebaci u pripremljenu posudu. (Napomena: strukturu ovoj torti bez jaja daje gluten u brašnu. Obavezno miješaj tijesto punih 60 poteza kako bi se aktiviralo.)
  3. Posloži polovice marelica, prerezanom stranom prema gore, na tijesto za kolače. Peci 30 minuta. Tijekom zadnje 2 minute pečenja, u maloj zdjelici pomiješaj džem od marelice i 1 čajnu žličicu vruće vode. Izvadi kolač iz pećnice. Premaži kolač (ne polovice marelica) smjesom.
  4. Vrati kolač u pećnicu i peci dok ne postane svijetlo zlatne boje, cca 10 do 15 minuta. Prebaci kalup na rešetku i ostavi kolač da se ohladi 10 minuta. Ukloni stranice kalupa i pusti kolač da se potpuno ohladi na rešetki, oko 30 minuta.

 | Author: Shutterstock Torta od marelica i badema foto: Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.