gastro postao
Upoznaj svoju novu omiljenu slasticu: kolač koji ima okus marcipana i izgleda kao elegantan tart od marelica. Bademi su, kao i marelice, koštuničavo voće, što znači da orašasti plodovi naglašavaju cvjetne note u voću. Psst… recept je na biljnoj bazi, ali će oduševiti sve
Sastojci:
- 1 šalica brašna
- ½ šalice bademovog brašna
- ½ šalice šećera
- 1 ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice soli
- ¾ šalice nezaslađenog običnog bademovog mlijeka
- 1 žličica jabučnog octa
- ½ šalice maslinovog ulja
- ½ žličice čistog ekstrakta badema
- 300 g marelica, prepolovljenih
- 1 žlica džema marelice
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180°C. Premaži posudu s oprugom od 22 cm maslacem. Ako nemaš kalup s oprugom, premaži kalup za torte iste veličine i obloži dno krugom papira za pečenje.
- Pomiješaj brašno, bademovo brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u velikoj zdjeli. Dodaj mlijeko i ocat; promiješaj da se sjedini. Dodaj ulje i ekstrakt badema; miješaj dok se dobro ne sjedini, oko 60 puta. Prebaci u pripremljenu posudu. (Napomena: strukturu ovoj torti bez jaja daje gluten u brašnu. Obavezno miješaj tijesto punih 60 poteza kako bi se aktiviralo.)
- Posloži polovice marelica, prerezanom stranom prema gore, na tijesto za kolače. Peci 30 minuta. Tijekom zadnje 2 minute pečenja, u maloj zdjelici pomiješaj džem od marelice i 1 čajnu žličicu vruće vode. Izvadi kolač iz pećnice. Premaži kolač (ne polovice marelica) smjesom.
- Vrati kolač u pećnicu i peci dok ne postane svijetlo zlatne boje, cca 10 do 15 minuta. Prebaci kalup na rešetku i ostavi kolač da se ohladi 10 minuta. Ukloni stranice kalupa i pusti kolač da se potpuno ohladi na rešetki, oko 30 minuta.