Recepti 26. kolovoza 2022.

Tradicionalna prigorska masnica - recept koji se prenosi s koljena na koljeno

Prigorska masnica
Ovaj kolač bio je neizostavan dio nedjeljnog seoskog ručka foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ništa tako fino ne priziva mirise i okuse djetinjstva kao tradicionalna prigorska masnica. Bila je neizostavan dio nedjeljnog seoskog ručka, a ostatke su vrijedne domaćice zamatale i nosile težacima na polje…

Vjerojatno ne postoji nijedan kutak Lijepe naše koji nije sačuvao brojne recepte za tradicionalne kolače, bilo da su ostali zapisani u nekim službenim dokumentima ili se prenose s koljena na koljeno već generacijama.

Brojni su među njima kolači i slastice koje su se nekada povezivale sa siromaštvom, jer su se najčešće pripremali s malo sastojaka – uglavnom onih najosnovnijih – mlijeka, jaja, brašna i šećera. Zanimljivo je da su mnogi od njih i danas popularni na tradicionalnim stolovima, pa i u najbogatijim kućama. Jer su zapravo dokaz umijeća naših baka koje su iz malo toga mogle stvoriti fantastična jela. Tako je i s prigorskom masnicom, pa se nadamo da ćeš je (ako ti nije do sada bila nepoznata) od sada uvrstiti na listu svojih omiljenih domaćih kolača.

Sastojci za tijesto:

  • 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
  • 50 dag brašna
  • 1 žumance
  • 10 dag margarina
  • 8 dag šećera
  • 2-3 dl mlijeka
  • ¼ žličice soli

Za nadjev:

  • 10 dag šećera
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 10 dag grožđica
  • šećer u prahu za posipanje
Možda vas zanima... Masnica s orasima - dizani kolač s tisuću imena Kolumne

Priprema:

  1. Žumanca i šećer miješaj da dobiješ gustu, svijetlu i pjenastu smjesu, pa dodaj grožđice i kiselo vrhnje. Sva lagano sjedini pa dodaj čvrsti snijeg od bjelanaca.
  2. Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješaj sa ½ dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno drži na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavi u zdjelu, pa dodaj dignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, sol I šećer. Dodaj mlako mlijeko i mijesi tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude.
  3. Dobro pokriveno stavi na toplo mjesto da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne veličine. Zatim ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku, podijeli na dva dijela i svaki dio premijesi pa valjkom razvaljaj na 1 cm debljine. Pazi da ti po duljini odgovara limu u kojem ćeš peći, pa premaži drugom polovicom margarina i nadjevom od vrhnja i jaja.
  4. Odmah savij jedan, pa zatim i drugi dio i stavi u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Sve pokrij ubrusom i stavi na toplo mjesto da se ponovno diže, oko 40 minuta. Tada premaži bjelancem, stavi u zagrijanu pećnicu i peci na srednje jakoj vatri otprilike 1 sat.
  5. Pečenu, još toplu masnicu pospi šećerom u prahu, a reži tek kada se posve ohladi!

Savjet više: Umjesto da dodaš kvasac mlijeku, kako se to uglavnom radi, možeš ga dodati bjelancima i to samo svježi izmrvljeni kvasac, a onda ga stuci u snijeg. Kvasac će se odmah podići, a kolač će biti laganiji nego obično.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.