Vjerojatno ne postoji nijedan kutak Lijepe naše koji nije sačuvao brojne recepte za tradicionalne kolače, bilo da su ostali zapisani u nekim službenim dokumentima ili se prenose s koljena na koljeno već generacijama.
Brojni su među njima kolači i slastice koje su se nekada povezivale sa siromaštvom, jer su se najčešće pripremali s malo sastojaka – uglavnom onih najosnovnijih – mlijeka, jaja, brašna i šećera. Zanimljivo je da su mnogi od njih i danas popularni na tradicionalnim stolovima, pa i u najbogatijim kućama. Jer su zapravo dokaz umijeća naših baka koje su iz malo toga mogle stvoriti fantastična jela. Tako je i s prigorskom masnicom, pa se nadamo da ćeš je (ako ti nije do sada bila nepoznata) od sada uvrstiti na listu svojih omiljenih domaćih kolača.
Sastojci za tijesto:
- 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
- 50 dag brašna
- 1 žumance
- 10 dag margarina
- 8 dag šećera
- 2-3 dl mlijeka
- ¼ žličice soli
Za nadjev:
- 10 dag šećera
- 2 dl kiselog vrhnja
- 10 dag grožđica
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Žumanca i šećer miješaj da dobiješ gustu, svijetlu i pjenastu smjesu, pa dodaj grožđice i kiselo vrhnje. Sva lagano sjedini pa dodaj čvrsti snijeg od bjelanaca.
- Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješaj sa ½ dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno drži na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavi u zdjelu, pa dodaj dignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, sol I šećer. Dodaj mlako mlijeko i mijesi tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude.
- Dobro pokriveno stavi na toplo mjesto da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne veličine. Zatim ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku, podijeli na dva dijela i svaki dio premijesi pa valjkom razvaljaj na 1 cm debljine. Pazi da ti po duljini odgovara limu u kojem ćeš peći, pa premaži drugom polovicom margarina i nadjevom od vrhnja i jaja.
- Odmah savij jedan, pa zatim i drugi dio i stavi u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Sve pokrij ubrusom i stavi na toplo mjesto da se ponovno diže, oko 40 minuta. Tada premaži bjelancem, stavi u zagrijanu pećnicu i peci na srednje jakoj vatri otprilike 1 sat.
- Pečenu, još toplu masnicu pospi šećerom u prahu, a reži tek kada se posve ohladi!
Savjet više: Umjesto da dodaš kvasac mlijeku, kako se to uglavnom radi, možeš ga dodati bjelancima i to samo svježi izmrvljeni kvasac, a onda ga stuci u snijeg. Kvasac će se odmah podići, a kolač će biti laganiji nego obično.