Hladno vrijeme donosi mnoštvo delicija, specijaliteta i fine hrane čija nas toplina i miris neodoljivo privlače, osobito za vrijeme blagdana kad ukusna hrana spaja obitelj, prijatelje i posebne trenutke.
Osobito su popularne fine, guste juhice kojima malo tko može odoljeti, a mi vam donosimo super recepte koji spajaju kremastu teksturu, fine dodatke i vrhnje.
1. Krem juha od bundeve s kestenima
Sastojci:
- 500 g bundeve (hokaido ili muškatna)
- 1 veći luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 krumpir
- 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca (može i voda)
- 200 ml vrhnja za kuhanje 'z bregov
- 2 žlice maslinovog ulja ili maslaca
- Sol i papar po ukusu
- Muškatni oraščić, cimet, klinčić (po želji, za blagdanski okus)
- Pečeni kesteni (za posipanje)
- Sjemenke bundeve ili orasasti plodovi (poput tostiranih badema ili lješnjaka) za dekoraciju
- Svježi peršin ili timijan za dekoraciju
Priprema:
Za pripremu blagdanske krem juhe od bundeve, prvo nareži bundevu, mrkvu i krumpir na kockice, a luk i češnjak sitno nasjeckaj. Na maslacu pirjaj luk dok ne postane staklast, zatim dodaj češnjak, bundevu, mrkvu i krumpir te pirjaj nekoliko minuta. Posoli, popapri i dodaj prstohvat muškatnog oraščića, cimeta i klinčića. Prelij temeljcem, pa kuhaj dok povrće ne omekša, a zatim izblendaj juhu do glatke teksture. Vrati juhu na vatru, umiješaj vrhnje i kratko prokuhaj. Posluži ukrašeno pečenim kestenima, tostiranim sjemenkama bundeve i orašastim plodovima.
2. Krem juha od krumpira
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 1 veći poriluk (bijeli dio)
- 2 češnja češnjaka
- 1 jabuka (kisela, poput Granny Smith)
- 700 ml povrtnog temeljca (ili vode)
- 200 ml vrhnja za kuhanje 'z bregov
- 2 žlice maslaca
- 100 g ribanog sira (Gouda, Cheddar ili Grana Padano)
- Sol i papar po ukusu
- Prstohvat muškatnog oraščića
- 1 žlica senfa (blagi ili Dijon)
- 1 žlica meda
- Sok i korica od pola naranče
- Tostirani lješnjaci, brusnice i svježi ružmarin za dekoraciju
Postupak:
Oguli i nareži krumpir, poriluk i jabuku. Na maslacu pirjaj poriluk dok ne omekša, zatim dodaj češnjak, krumpir i jabuku te kratko pirjaj. Posoli, popapri i dodaj muškatni oraščić, senf i med. Prelij temeljcem i kuhaj dok krumpir ne omekša. Kad je povrće kuhano, izblendaj juhu do kremaste teksture. Vrati na vatru, umiješaj vrhnje, sok i koricu naranče, pa dodaj ribani sir. Miješaj dok se sir potpuno ne otopi i juha postane glatka. Posluži ukrašeno tostiranim lješnjacima, brusnicama i grančicom ružmarina.
Sir će ovoj juhi dodati bogatiji, kremasti okus i dodatno pojačati blagdanski ugođaj!
3. Kremasta toskanska juha s piletinom
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa (narezana na kockice)
- 1 velika glavica luka (sitno nasjeckana)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 2 srednje velike mrkve (narezane na kolutove)
- 2 stabljike celera (narezane)
- 300 g krumpira (oguljeni i narezani na kockice)
- 700 ml pilećeg temeljca
- 200 ml vrhnja za kuhanje 'z bregov
- 100 g parmezana (ili neki drugi tvrdi sir, nariban)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 prstohvat muškatnog oraščića (za blagdanski okus)
- 1/2 šalice sušenih brusnica (za blagdansku svježinu i boje)
- Svježi peršin (za dekoraciju)
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
Za kremastu toskansku juhu s piletinom, prvo na maslinovom ulju prži pileće kockice dok ne postanu zlatno smeđe, zatim ih izvadite i ostavite sa strane. U istom loncu pirjaj sitno nasjeckani luk, češnjak, mrkvu i celer dok ne omekšaju, oko 5-7 minuta. Dodaj pileći temeljac, narezani krumpir, sušeni origano, timijan i muškatni oraščić, pa pusti da zakuha. Smanji vatru i kuhaj 15-20 minuta dok povrće ne omekša. Vratite pileće komade u lonac, zatim umiješaj vrhnje za kuhanje i naribani parmezan, miješajući dok se sir otopi i juha postane kremasta. Na kraju dodaj sušene brusnice koje će juhi dati blagu slatkoću i boju. Posluži juhu vruću, ukrašenu svježim peršinom i još malo naribanog parmezana.
Za svaki ovaj recept važno je izabrati kvalitetne sastojke i svježe povrće, a za kremoznost ćeš najbolje postići dobrim vrhnjem za kuhanje. Odličan saveznik za slatka i slana jela je 'z bregov vrhnje za kuhanje, koje je još kremastije, ukusnije i podatnije.
Jedinstvenost njegova blago svježeg i punog mliječnog okusa oplemenit će svaki obrok i svako jelo dovesti na potpuno novu, profesionalnu razinu.