Recepti 09. prosinca 2024.

Tri recepta za brze krem juhe s blagdanskim 'štihom' koje će te grijati cijelu zimu

foto: Unsplash

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusne, kremaste i fine juhe idealan su topli obrok za hladne dane, a posebno one koje spremimo za obitelj i prijatelje. Isprobaj recepte koje ti donosimo i dodaj u juhicu blagdanske okuse i ukusno vrhnje

Hladno vrijeme donosi mnoštvo delicija, specijaliteta i fine hrane čija nas toplina i miris neodoljivo privlače, osobito za vrijeme blagdana kad ukusna hrana spaja obitelj, prijatelje i posebne trenutke. 

Osobito su popularne fine, guste juhice kojima malo tko može odoljeti, a mi vam donosimo super recepte koji spajaju kremastu teksturu, fine dodatke i vrhnje. 

1. Krem juha od bundeve s kestenima

Sastojci: 

  • 500 g bundeve (hokaido ili muškatna)
  • 1 veći luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 krumpir
  • 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca (može i voda)
  • 200 ml vrhnja za kuhanje 'z bregov
  • 2 žlice maslinovog ulja ili maslaca
  • Sol i papar po ukusu
  • Muškatni oraščić, cimet, klinčić (po želji, za blagdanski okus)
  • Pečeni kesteni (za posipanje)
  • Sjemenke bundeve ili orasasti plodovi (poput tostiranih badema ili lješnjaka) za dekoraciju
  • Svježi peršin ili timijan za dekoraciju

 | Author: Unsplash foto: Unsplash

Priprema:

Za pripremu blagdanske krem juhe od bundeve, prvo nareži bundevu, mrkvu i krumpir na kockice, a luk i češnjak sitno nasjeckaj. Na maslacu pirjaj luk dok ne postane staklast, zatim dodaj češnjak, bundevu, mrkvu i krumpir te pirjaj nekoliko minuta. Posoli, popapri i dodaj prstohvat muškatnog oraščića, cimeta i klinčića. Prelij temeljcem, pa kuhaj dok povrće ne omekša, a zatim izblendaj juhu do glatke teksture. Vrati juhu na vatru, umiješaj vrhnje i kratko prokuhaj. Posluži ukrašeno pečenim kestenima, tostiranim sjemenkama bundeve i orašastim plodovima.

2. Krem juha od krumpira

Sastojci:

  • 500 g krumpira
  • 1 veći poriluk (bijeli dio)
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 jabuka (kisela, poput Granny Smith)
  • 700 ml povrtnog temeljca (ili vode)
  • 200 ml vrhnja za kuhanje 'z bregov
  • 2 žlice maslaca
  • 100 g ribanog sira (Gouda, Cheddar ili Grana Padano)
  • Sol i papar po ukusu
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 žlica senfa (blagi ili Dijon)
  • 1 žlica meda
  • Sok i korica od pola naranče
  • Tostirani lješnjaci, brusnice i svježi ružmarin za dekoraciju

 | Author: Unsplash foto: Unsplash

Postupak: 

Oguli i nareži krumpir, poriluk i jabuku. Na maslacu pirjaj poriluk dok ne omekša, zatim dodaj češnjak, krumpir i jabuku te kratko pirjaj. Posoli, popapri i dodaj muškatni oraščić, senf i med. Prelij temeljcem i kuhaj dok krumpir ne omekša. Kad je povrće kuhano, izblendaj juhu do kremaste teksture. Vrati na vatru, umiješaj vrhnje, sok i koricu naranče, pa dodaj ribani sir. Miješaj dok se sir potpuno ne otopi i juha postane glatka. Posluži ukrašeno tostiranim lješnjacima, brusnicama i grančicom ružmarina.

Sir će ovoj juhi dodati bogatiji, kremasti okus i dodatno pojačati blagdanski ugođaj!

3. Kremasta toskanska juha s piletinom

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa (narezana na kockice)
  • 1 velika glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2 srednje velike mrkve (narezane na kolutove)
  • 2 stabljike celera (narezane)
  • 300 g krumpira (oguljeni i narezani na kockice)
  • 700 ml pilećeg temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje 'z bregov
  • 100 g parmezana (ili neki drugi tvrdi sir, nariban)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića (za blagdanski okus)
  • 1/2 šalice sušenih brusnica (za blagdansku svježinu i boje)
  • Svježi peršin (za dekoraciju)
  • Sol i papar po ukusu

 | Author: Unsplash foto: Unsplash

Priprema:

Za kremastu toskansku juhu s piletinom, prvo na maslinovom ulju prži pileće kockice dok ne postanu zlatno smeđe, zatim ih izvadite i ostavite sa strane. U istom loncu pirjaj sitno nasjeckani luk, češnjak, mrkvu i celer dok ne omekšaju, oko 5-7 minuta. Dodaj pileći temeljac, narezani krumpir, sušeni origano, timijan i muškatni oraščić, pa pusti da zakuha. Smanji vatru i kuhaj 15-20 minuta dok povrće ne omekša. Vratite pileće komade u lonac, zatim umiješaj vrhnje za kuhanje i naribani parmezan, miješajući dok se sir otopi i juha postane kremasta. Na kraju dodaj sušene brusnice koje će juhi dati blagu slatkoću i boju. Posluži juhu vruću, ukrašenu svježim peršinom i još malo naribanog parmezana.

Za svaki ovaj recept važno je izabrati kvalitetne sastojke i svježe povrće, a za kremoznost ćeš najbolje postići dobrim vrhnjem za kuhanje. Odličan saveznik za slatka i slana jela je 'z bregov vrhnje za kuhanje, koje je još kremastije, ukusnije i podatnije.

 | Author: promo foto: promo Jedinstvenost njegova blago svježeg i punog mliječnog okusa oplemenit će svaki obrok i svako jelo dovesti na potpuno novu, profesionalnu razinu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.