Recepti 17. prosinca 2025.

Utješno i fino: Krem juhica od butternut tikve, batata i mrkve

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025.
foto: Josip Regovic/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Nikolina Novak Forjan natječe se za titulu Gastro zvijezde 2025. u kategoriji Plant-based hrana. Njezina velika strast je kuhanje, a u sklopu natjecanja predstavlja svoj omiljeni comfort food recept – kremastu juhu od butternut tikve, batata i mrkve.

Ovim jelom Nikolina još jednom pokazuje kako bezglutenski recepti mogu biti jednostavni, utješni i puni okusa.

Nikolina, autorica Instagram profila @ninazivotbezglutena, dolazi iz Zagreba i po struci je kozmetičarka. Iako profesionalno pripada svijetu ljepote, svoju veliku strast nalazi u kuhinji, gdje u slobodno vrijeme posvećeno stvara bezglutenske verzije tradicionalnih jela. Upravo je ta želja da omiljene obiteljske recepte učini sigurnima i dostupnima svima potaknula njezin prepoznatljiv kulinarski stil i privukla brojne pratitelje.

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ove godine natječe se za Gastro zvijezdu 2025., u kategoriji Plant-based hrana. Glasati za Nikolinu možeš ovdje!

U sklopu natjecanja dobila je temu comfort food, a ona se je odlučila pripremiti nam utješnu i finu juhicu od butternut tikve, batata i mrkve. Recept pročitaj u nastavku, a detalje pripreme pogledaj u videu!

Sastojci za juhu

  • 1 manja butternut tikva (oguljena i narezana)
  • 1 srednji batat
  • 1 veća mrkva
  • 1 veći luk
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol po ukusu
  • 2 žličice povrtne mješavine začina
  •  voda (da prekrije povrće)
  •  žličica kopra tijekom kuhanja
  •  prstohvat kopra na kraju
  •  1–2 žlice kiselog vrhnja (30% m.m.)
  •  bučino ulje za posluživanje

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priprema

Oguliti i narezati tikvu, batat i mrkvu. Luk sitno nasjeckati. Na maslinovom ulju prodinstati luk do staklastog. Ubaciti tikvu, batat i mrkvu. Kratko prodinstati. Zaliti vodom da prekrije povrće. Dodati sol, povrtne začine i žličicu kopra. Kuhati 20–25 minuta, dok povrće omekša. Po potrebi odvojiti malo tekućine.

Miksati štapnim mikserom u glatku, kremastu juhu. Umiješati 1–2 žlice kiselog vrhnja i dodati drugi prstohvat kopra. Juhu preliti s nekoliko kapi bučinog ulja. Poslužiti uz svježe pečenu pogaču ili tostirane šnite pogače (koje prije tostiranja premaženo bučinim uljem).

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Brza bezglutenska pogača s bučinim košticama

Sastojci

  • 200 g bezglutenskog brašna (mješavina koja već sadrži sol i šećer)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 100 ml mlake vode
  • 1 jaje
  •  2 žlice bučinih koštica (umiješati odmah u suhe sastojke)

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priprema

Pomiješati brašno, prašak za pecivo i bučine koštice. Umutiti jaje,dodati mlijeko i vodu. Uliti mokru smjesu u suhe sastojke,dobro promiješati i umijesiti silikonskom kuhačom dok se ne dobije mekano, homogeno tijesto.

Pogača se može peći na papiru za pečenje ili u manjoj zdjeli/kalupu za kruh. Peći na 180°- 200°C, 30-40 minuta, dok ne porumeni. Ohlađenu pogaču narezati na tanke šnite i kratko tostirati za hrskavu strukturu.

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24SATA Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.