Ovim jelom Nikolina još jednom pokazuje kako bezglutenski recepti mogu biti jednostavni, utješni i puni okusa.
Nikolina, autorica Instagram profila @ninazivotbezglutena, dolazi iz Zagreba i po struci je kozmetičarka. Iako profesionalno pripada svijetu ljepote, svoju veliku strast nalazi u kuhinji, gdje u slobodno vrijeme posvećeno stvara bezglutenske verzije tradicionalnih jela. Upravo je ta želja da omiljene obiteljske recepte učini sigurnima i dostupnima svima potaknula njezin prepoznatljiv kulinarski stil i privukla brojne pratitelje.
Ove godine natječe se za Gastro zvijezdu 2025., u kategoriji Plant-based hrana. Glasati za Nikolinu možeš ovdje!
U sklopu natjecanja dobila je temu comfort food, a ona se je odlučila pripremiti nam utješnu i finu juhicu od butternut tikve, batata i mrkve. Recept pročitaj u nastavku, a detalje pripreme pogledaj u videu!
Sastojci za juhu
- 1 manja butternut tikva (oguljena i narezana)
- 1 srednji batat
- 1 veća mrkva
- 1 veći luk
- 3 žlice maslinovog ulja
- sol po ukusu
- 2 žličice povrtne mješavine začina
- voda (da prekrije povrće)
- žličica kopra tijekom kuhanja
- prstohvat kopra na kraju
- 1–2 žlice kiselog vrhnja (30% m.m.)
- bučino ulje za posluživanje
Priprema
Oguliti i narezati tikvu, batat i mrkvu. Luk sitno nasjeckati. Na maslinovom ulju prodinstati luk do staklastog. Ubaciti tikvu, batat i mrkvu. Kratko prodinstati. Zaliti vodom da prekrije povrće. Dodati sol, povrtne začine i žličicu kopra. Kuhati 20–25 minuta, dok povrće omekša. Po potrebi odvojiti malo tekućine.
Miksati štapnim mikserom u glatku, kremastu juhu. Umiješati 1–2 žlice kiselog vrhnja i dodati drugi prstohvat kopra. Juhu preliti s nekoliko kapi bučinog ulja. Poslužiti uz svježe pečenu pogaču ili tostirane šnite pogače (koje prije tostiranja premaženo bučinim uljem).
Brza bezglutenska pogača s bučinim košticama
Sastojci
- 200 g bezglutenskog brašna (mješavina koja već sadrži sol i šećer)
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 ml mlakog mlijeka
- 100 ml mlake vode
- 1 jaje
- 2 žlice bučinih koštica (umiješati odmah u suhe sastojke)
Priprema
Pomiješati brašno, prašak za pecivo i bučine koštice. Umutiti jaje,dodati mlijeko i vodu. Uliti mokru smjesu u suhe sastojke,dobro promiješati i umijesiti silikonskom kuhačom dok se ne dobije mekano, homogeno tijesto.
Pogača se može peći na papiru za pečenje ili u manjoj zdjeli/kalupu za kruh. Peći na 180°- 200°C, 30-40 minuta, dok ne porumeni. Ohlađenu pogaču narezati na tanke šnite i kratko tostirati za hrskavu strukturu.
Dobar tek!