Recepti 12. siječnja 2024.

Varivo s junetinom i ječmenom kašom stvoreno je za najhladnije dane

foto: Vedran Bošković

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Vrijeme je idealno za topla jela na žlicu. Upravo takvo fino varivo je pripremio Gastrolovac Vedran Bošković, a u tome su mu pomogle METRO Chef namirnice.

Hladni dani i fino varivo s junetinom su par iz snova! To zna i gastro bloger Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju". Ovo fino varivo postat će neizostavni dio tvog zimskog jelovnika, a pripremiti ga lako možeš u najkvalitetnije METRO Chef namirnice. Kako bi varivo bilo što ukusnije, Vedran je podijelio nekoliko savjeta.

Ono što je bitno je da si uzmeš vremena kako bi meso bilo mekano toliko da se raspada pod žlicom. Dobar komad junećeg buta će biti odličan izbor jer će se dugim kuhanjem na laganoj vatri u loncu dogoditi upravo ta čarolija super mekanog mesa i savršeno zgusnutog umaka. Kako je Vedran pripremio ovo zamamno varivo te kako ga pripremiti možeš i ti, pogledaj u nastavku.

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja METRO Chef
  • 500 g junećeg buta METRO Chef
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice papra METRO Chef
  • 1 luk
  • 3 stapke celera
  • 3 mrkve
  • 250 g smeđih šampinjona METRO Chef
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žličica suhe majčine dušice METRO Chef 
  • 2 žlice koncentrata rajčice METRO Chef
  • 1,5 litra goveđeg temeljca METRO Chef
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • 2 lista lovora METRO Chef
  • 150 g ječma
  • Sjeckani svježi peršin, za posluživanje

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Meso očistite od viška masnoće i opni te ga narežite na kockice veličine 2 do 2,5 centimetra. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje te dodajte junetinu i posipajte solju i paprom.
  2. Neka se junetina zapeče sa svih strana pa ju prebacite u čistu zdjelicu.
  3. Povrće očistite te narežite; luk i celer na sitno, mrkvu na kolutiće, a gljive na ploške.
  4. U lonac dodajte pripremljeno povrće i dinstajte dok ne počne omekšavati, 5 do 6 minuta uz povremeno miješanje.
  5. Dodajte protisnuti češnjak, sušeni timijan i koncentrat rajčice u lonac. Kuhajte uz miješanje jednu minutu.
  6. Pripremite temeljac tako da u litru i pol vruće vode dodate prah junećeg temeljca i dobro promiješate.
  7. Zapečenu junetinu i sokove iz zdjelice vratite u lonac.
  8. Dodajte temeljac, Worcestershire umak i lovor. Pustite da gulaš zakuha, zatim smanjite vatru na najnižu, tako da lagano kuha i poklopite lonac. Kuhajte na laganoj vatri 45 minuta.
  9. Umiješajte ječam, poklopite lonac i kuhajte još 45-60 minuta dok ječam i junetina ne omekšaju.
  10. Uklonite i bacite lovorov list. Umiješajte još temeljca ako je previše isparilo tijekom kuhanja i po potrebi zagrijte na srednjoj vatri.
  11. Prilagodite začine tj. dodajte još soli i papra ako je potrebno, prema ukusu.
  12. Poslužite ukrašeno svježim peršinom.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.