gastro postao
Vinka Tresić, autorica bloga Veganica, finalistica je izbora Gastro zvijezda u kategoriji Plant based, a pripremila je odličnu dalmatinsku pašticadu na veganski način.
Tradicionalna hrvatska jela obično se zasnivaju na mesu, no potrebna je posebna vještina pripremiti jedno tradicionalno jelo bez sastojaka životinjskog podrijetla. Pašticada je jedno takvo jelo bez kojeg ne možemo zamisliti proslave u Dalmaciji, a moramo reći da je recept Vinke Tresić, autorice bloga "Veganica.hr", dostojan originalu. Meso je Vinka zamijenila dimljenim seitanom koji je pašticadi dao taj tipičan mesni okus - bez mesa.
Vinku i njezin blog svojim glasom podrži ovdje!
Sastojci:
- 1 pakiranje dimljenog sejtana (150 - 200 grama)
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- 10-ak šampinjona
- 10 suhih šljiva
- 1 lovorov list
- 1 žličica senfa
- 200 ml prošeka
- 1 konzerva (240 g) pelata
- Lovorov list
- Klinčić
- Mljevena dimljena paprika
- Papar
- Sol
- 1 pakiranje njoka bez jaja
- svježi peršin
Priprema:
- Za početak u sjeskalicu stavite mrkvu, luk, gljive i češnjak. Pulsirajte nekoliko puta dok se povrće ne usitni.
- Na zagrijano maslinovo ulje stavite povrće, posplite i popaprite pa miješajte dvije minute.
- Dodati prošek, miješati dok alkohol ne ispari pa dodati sve začine.
- Kuhati na laganoj vatri pola sata pa usitniti u blenderu ili štapnim mikserom.
- Dimljeni sejtan prepržiti na tavici pa dodati umak i lagano krčkati 15 minuta.
- U međuvremenu skuhati njoke prema uputama na pakiranju.
- Poslužiti pašticadu s njokama i posipati sjeckanim peršinom.