Još od Popajevih vremena i djeca i roditelji znaju za mnoge zdravstvene dobrobiti špinata. Špinat je najpoznatiji kao odličan izvor željeza, ali između ostalog sadrži i kalcij, kalij i magnezij, vitamine B skupine, vitamin C i vlakna. U našim se krajevima najčešće kuha kao juha s češnjakom i kao umak s mlijekom ili vrhnjem. Želite li ga okusiti u drugačijim ulogama i tako proširiti svoje gastronomsko iskustvo, pročitajte recepte koji slijede. Ako ste sami kreirali neki zanimljiv recept sa špinatom, slobodno ga podijelite s nama.
Palenta sa špinatom
Špinat s palentom čini vrlo zdrav prilog mesu, a može poslužiti i kao predjelo. Izbor sira je na vama, ovisi o tome preferirate li kremaste sireve ili malo žešće kao što je parmezan.
- 1 režanj nasjeckanog češnjaka
- 2 šalice nasjeckanog špinata
- 75 dL vode
- 2 žlice Vegete Natur
- 1 šalica palente
- ½ čajne žličice soli
- ¼ čajne žličice crnog papra
- pola šalice sira
1. U tavi s malo ulja kratko popržite češnjak. Umiješajte špinat i kuhajte dok ne omekša. Ostavite sa strane.
2. U vodu dodajte Vegetu Natur i uzavrite. Postupno dodajte palentu stalno miješajući pjenjačom. Smanjite temperaturu i kuhajte 20 minuta stalno miješajući. Uklonite s vatre, umiješajte smjesu sa špinatom pa začinite solju i paprom.
3. Ulijte smjesu u tepsiju i ostavite 2 sata ili dok ne postane čvrsta.
4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva
5. Palentu iz pećnice premjestite u kalup za tortu i pospite ribanim sirom. Pecite 15 minuta na 200 stupnjeva ili dok sir ne dobije smeđu boju. Ohladite 5 minuta pa narežite na kriške. Servirajte toplo.
Fritaja sa špinatom
Ovo jednostavno jelo dokazuje da brza hrana ne mora biti nutritivno loša. Fritaja sa špinatom može biti jelo i predjelo, a posluživati se može i topla i hladna.
- ½ kg svježeg špinata
- 6 jaja
- parmezan
- sol
- ulje
- Skuhajte špinat i dobro ga ocijedite. U zdjeli umutite jaja, posolite i po želji dodajte ribanog parmezana.
- U tavu stavite malo maslinova ulja i prevrnite špinat par puta da se dobro zagrije. Koristite tavu na kojoj se neće zalijepiti za dno.
- Ulijte jaja i miješajte vilicom i kuhačom dok se jaje malo ne ispeče i izjednači sa špinatom.
- Poravnajte površinu fritaje, ostavite 2 do 3 minute da se poveže jaje pa stavite poklopac malo veći od tave, prevrnite fritaju pa je skliznite u tavu da se ispeče i s gornje strane.
- Kad je pečena, ponovno je pomoću poklopca prevrnite i lagano skliznite u tanjur.
Lazanje sa špinatom
Vegetarijanska verzija omiljenih lazanji dokazuje da su špinat i sir odlična kombinacija.
- 70 g maslaca
- 50 g brašna
- 800 ml mlijeka
- 1 list lovora
- 1 žličica Vegete Natur
- 800 g špinata
- 200 g ricotta sira
- 1 muškatni oraščić
- 300 g svježih lazanja
- 100 g parmezana
1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva
2. Rastopite 50 g maslaca u tavi i umiješajte brašno, kuhajte 1 do 2 minute pa dodajte mlijeko dok smjesa ne postane glatka. Začinite po želji, dodajte list lovora. Pustite da vrije 5 minuta uklonite s vatre.
3. Špinatu uklonite stabljike i pirjajte ga s preostalih 20 grama maslaca. Kad omekša i malo se ohladi, ocijedite ga.
4. Nasjeckajte špinat i pomiješajte sa sirom. Dodajte malo bijelog umaka i pospite muškatnim oraščićem i dodajte žličicu Vegete Natur.
5. U tepsiji u slojevima posložite prvo lazanje pa bijeli umak, a zatim mješavinu sa špinatom. Pospite naribanim parmezanom. Završite slojem u kojem je tjestenina pokrivena umakom i većom količinom parmezana.
6. Pecite 30 minuta ili dok smjesa ne postane zlatnožuta.
Salate od špinata
Kod nas se špinat malo koristi kao sastojak salata, no u nekim drugim zemljama i gastronomijama to je sasvim uobičajeno. Ovisno o dodacima takva salata može biti i glavno jelo. Osim zelene salate i dobro poznatih lisnatih biljki koje jedemo 'na salatu', društvo špinatu najčešće prave cherry rajčica, razne vrste sireva i mesa te kuhana jaja. Na internetu možete pronaći i salate sa špinatom koje su našim nepcima vrlo ekstravagantne, primjerice one s jagodama, šipkom i mnogim drugim namirnicama.
Za više informacija o proizvodima Vegeta Natur posjetite www.vegeta-natur.hr.