Recepti 12. studenoga 2018.

Kako pripremiti špinat, a da nije umak s pire krumpirom

Pixabay

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kad je neka hrana zdrava kao špinat, isplati se potruditi i pronaći što više različitih recepata da bismo je što češće jeli. Donosimo recepte koji će vam skratiti potragu

Još od Popajevih vremena i djeca i roditelji znaju za mnoge zdravstvene dobrobiti špinata. Špinat je najpoznatiji kao odličan izvor željeza, ali između ostalog sadrži i kalcij, kalij i magnezij, vitamine B skupine, vitamin C i vlakna. U našim se krajevima najčešće kuha kao juha s češnjakom i kao umak s mlijekom ili vrhnjem. Želite li ga okusiti u drugačijim ulogama i tako proširiti svoje gastronomsko iskustvo, pročitajte recepte koji slijede. Ako ste sami kreirali neki zanimljiv recept sa špinatom, slobodno ga podijelite s nama.

Palenta sa špinatom

Špinat s palentom čini vrlo zdrav prilog mesu, a može poslužiti i kao predjelo. Izbor sira je na vama, ovisi o tome preferirate li  kremaste sireve ili malo žešće kao što je parmezan.

  • 1 režanj nasjeckanog češnjaka
  • 2 šalice nasjeckanog špinata
  • 75 dL vode
  • 2 žlice Vegete Natur
  • 1 šalica palente
  • ½ čajne žličice soli
  • ¼ čajne žličice crnog papra
  • pola šalice sira

1. U tavi s malo ulja kratko popržite češnjak. Umiješajte špinat i kuhajte dok ne omekša. Ostavite sa strane.

2. U vodu dodajte Vegetu Natur i uzavrite. Postupno dodajte palentu stalno miješajući pjenjačom. Smanjite temperaturu i kuhajte 20 minuta stalno miješajući. Uklonite s vatre, umiješajte smjesu sa špinatom pa začinite solju i paprom.

3. Ulijte smjesu u tepsiju i ostavite 2 sata ili dok ne postane čvrsta.

4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva

5. Palentu iz pećnice premjestite u kalup za tortu i pospite ribanim sirom. Pecite 15 minuta na 200 stupnjeva ili dok sir ne dobije smeđu boju. Ohladite 5 minuta pa narežite na kriške. Servirajte toplo.

 

Fritaja sa špinatom

Ovo jednostavno jelo dokazuje da brza hrana ne mora biti nutritivno loša. Fritaja sa špinatom može  biti jelo i predjelo, a posluživati se može i topla i hladna.

  • ½ kg svježeg špinata
  • 6 jaja
  • parmezan
  • sol
  • ulje
  1. Skuhajte špinat i dobro ga ocijedite. U zdjeli umutite jaja, posolite i po želji dodajte ribanog parmezana.
  2. U tavu stavite malo maslinova ulja i prevrnite špinat par puta da se dobro zagrije. Koristite tavu na kojoj se neće zalijepiti za dno.
  3. Ulijte jaja i miješajte vilicom i kuhačom dok se jaje malo ne ispeče i izjednači sa špinatom.
  4. Poravnajte površinu fritaje, ostavite 2 do 3 minute da se poveže jaje pa stavite poklopac malo veći od tave, prevrnite fritaju pa je skliznite u tavu da se ispeče i s gornje strane.
  5. Kad je pečena, ponovno je pomoću poklopca prevrnite i lagano skliznite u tanjur.

Lazanje sa špinatom

Vegetarijanska verzija omiljenih lazanji dokazuje da su špinat i sir odlična kombinacija.

  • 70 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 800 ml mlijeka
  • 1 list lovora
  • 1 žličica Vegete Natur
  • 800 g špinata
  • 200 g ricotta sira
  • 1 muškatni oraščić
  • 300 g svježih lazanja
  • 100 g parmezana

1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva

2. Rastopite 50 g  maslaca u tavi i umiješajte brašno, kuhajte 1 do 2 minute pa dodajte mlijeko dok smjesa ne postane glatka. Začinite po želji, dodajte list lovora. Pustite da vrije 5 minuta uklonite s vatre.

3. Špinatu uklonite stabljike i pirjajte ga s preostalih 20 grama maslaca. Kad omekša i malo se ohladi, ocijedite ga.

4. Nasjeckajte špinat i pomiješajte sa sirom. Dodajte malo bijelog umaka i pospite muškatnim oraščićem i dodajte žličicu Vegete Natur. 

5. U tepsiji u slojevima posložite prvo lazanje pa bijeli umak, a zatim mješavinu sa špinatom. Pospite naribanim parmezanom. Završite slojem u kojem je tjestenina pokrivena umakom i većom količinom parmezana.

6. Pecite 30 minuta ili dok smjesa ne postane zlatnožuta.

Salate od špinata

Kod nas se špinat malo koristi kao sastojak salata, no u nekim drugim zemljama i gastronomijama to je sasvim uobičajeno. Ovisno o dodacima takva salata može biti i glavno jelo. Osim zelene salate i dobro poznatih lisnatih biljki koje jedemo 'na salatu', društvo špinatu najčešće prave cherry rajčica, razne vrste sireva i mesa te kuhana jaja. Na internetu možete pronaći i salate sa špinatom koje su našim nepcima vrlo ekstravagantne, primjerice one s jagodama, šipkom i mnogim drugim namirnicama.

Za više informacija o proizvodima Vegeta Natur posjetite www.vegeta-natur.hr.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • awrset 13:35 14. Studeni 2018.

    salata je super i naravno, pita zeljanica