Želite li pripremiti lagane ali ukusne punjene lignje, isprobajte ovaj jednostavan nadjev s rižom. Krakove umiješajte u brašno i ispržite na ulju. Ispržene krakove narežite, pomiješajte s češnjakom, peršinom i kuhanom rižom. Sve posolite i popaprite pa smjesom napunite lignje. Krajeve zatvorite čačkalicama i stavite peći. Prema želji, možete i napunjene lignje uvaljati u brašno i ispržiti na ulju.
Punjene lignje obično se poprskaju maslinovim uljem, no većina ih peče na biljnom ili suncokretovu ulju. Ako ih pečete s krumpirima, za osvježavajuću aromu stavite među njih dvije polovice limuna ili pola glavice luka i, prema želji, nekoliko komadića pancete. Možete ih prekriti folijom, a obično se peku na 220°C 45-60 minuta. No ne morate ih nužno peći u pećnici. U Dalmaciji su specijalitet punjene lignje pečene na žaru. Punjene lignje poslužite sa željenim prilogom, a možete pripremiti i umak kojim ćete ih preliti, primjerice umak od rajčica s krakovima, ako ih niste iskoristili za nadjev. Volite li pikantnije lignje, prelijte ih ljutim umakom.
Lignje punjene špinatom i ricottom
Potrebno vam je:
- 1 kg lignji
- glavica luka
- češanj češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- žlica maslaca
- 300 g svježeg špinata
- 200 g Ricotte
- jaje
- žlica peršina
- sol
- papar
- čaša bijelog vina
- pelati
- narezan limun na četvrtine
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190°C. Očistite lignje, odstranite krakove i sačuvajte ih.
- Propirjate luk i češnjak na žlici maslinova ulja i maslacu. Dodajte krakove pa pirjajte oko dvije minute. Dodajte špinat i još pirjajte.
- Ocijedite višak tekućine te ostavite špinat da se hladi.
- U zdjeli izmiješajte sir, jaja, peršin i ohlađeni špinat. Dobro izmiješajte pa začinite.
- Napunite lignje smjesom i zatvorite ih čačkalicama.
- Poredajte u jednom sloju u posudu za pečenje, dodajte vino i rajčice te začinite.
- Pecite 40-45 minuta.
- Poslužite lignje s komadima limuna.