Recepti 4198 prikaza 28. prosinca 2018.

Za ljubitelje morskih delicija: Lignje punjene špinatom i ricottom

Stockfood
Kako punjenje ne bi iscurilo, prije pečenja lignje zatvorite čačkalicama, a peršin, limun, češnjak i maslinovo ulje ističu im okus kako god ih pripremate ili punite.

Želite li pripremiti lagane ali ukusne punjene lignje, isprobajte ovaj jednostavan nadjev s rižom. Krakove umiješajte u brašno i ispržite na ulju. Ispržene krakove narežite, pomiješajte s češnjakom, peršinom i kuhanom rižom. Sve posolite i popaprite pa smjesom napunite lignje. Krajeve zatvorite čačkalicama i stavite peći. Prema želji, možete i napunjene lignje uvaljati u brašno i ispržiti na ulju. 

 

Možda vas zanima... Jednostavno i brzo: Lignje s krumpirom iz pećnice Recepti

 

Punjene lignje obično se poprskaju maslinovim uljem, no većina ih peče na biljnom ili suncokretovu ulju. Ako ih pečete s krumpirima, za osvježavajuću aromu stavite među njih dvije polovice limuna ili pola glavice luka i, prema želji, nekoliko komadića pancete. Možete ih prekriti folijom, a obično se peku na 220°C 45-60 minuta. No ne morate ih nužno peći u pećnici. U Dalmaciji su specijalitet punjene lignje pečene na žaru. Punjene lignje poslužite sa željenim prilogom, a možete pripremiti i umak kojim ćete ih preliti, primjerice umak od rajčica s krakovima, ako ih niste iskoristili za nadjev. Volite li pikantnije lignje, prelijte ih ljutim umakom.

 

Lignje pržene u tempuri Možda vas zanima... Kolutovi jadranskih lignji u tempuri od piva Recepti

 

Lignje punjene špinatom i ricottom

Potrebno vam je:

  • 1 kg lignji
  • glavica luka
  • češanj češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • žlica maslaca
  • 300 g svježeg špinata
  • 200 g Ricotte
  • jaje
  • žlica peršina
  • sol
  • papar
  • čaša bijelog vina
  • pelati
  • narezan limun na četvrtine

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C. Očistite lignje, odstranite krakove i sačuvajte ih.
  2. Propirjate luk i češnjak na žlici maslinova ulja i maslacu. Dodajte krakove pa pirjajte oko dvije minute. Dodajte špinat i još pirjajte.
  3. Ocijedite višak tekućine te ostavite špinat da se hladi.
  4. U zdjeli izmiješajte sir, jaja, peršin i ohlađeni špinat. Dobro izmiješajte pa začinite.
  5. Napunite lignje smjesom i zatvorite ih čačkalicama.
  6. Poredajte u jednom sloju u posudu za pečenje, dodajte vino i rajčice te začinite.
  7. Pecite 40-45 minuta.
  8. Poslužite lignje s komadima limuna.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.