Recepti 13. lipnja 2022.

Za prste polizati: Zbog ovog će vas recepta proglasiti najboljim roštilj majstorom u gradu

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona roštiljanja i službeno je počela. Ako nemate inspiracije niti znate što biste ponudili svojim gostima za vikend, donosimo vam malo drugačiji recept za svima omiljena marinirana svinjska rebrica s roštilja

Bez obzira na to koliko ste mesa u životu ispekli ili ste možda tek početnik, ispeći svinjska rebrica na roštilju može biti, priznat će i oni najiskusniji, veoma zahtjevan zadatak. Jer da bi vaša rebrica postala meka i sočna, potrebno je više od samog roštilja. Drugim riječima, za najsočnija rebrica potrebna je prvenstveno dobra termička obrada, potom slasna marinada, ali i nekoliko trikova. No prije nego što vam ih otkrijemo, još pokoji zlata vrijedan savjet! 

Ne zaboravite marinadu

Prije nego što se uhvatite u koštac s pripremom najfinijih rebara u gradu, savjetujemo vam da za početak uklonite membranu s donje strane rešetke svinjskih rebara. Ako imate dobrog mesara, on će to sigurno rado učiniti umjesto vas, no ovaj korak vrlo ćete jednostavno napraviti i vi. Najjednostavniji način za uklanjanje membrane je da napravite rez paralelan s kostima. Nakon toga membranu ćete ukloniti u samo jednom potezu! 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Vrijeme je za najvažniji korak - marinadu! Za ovu slasnu marinadu trebat će vam: 

  • 1 manja žlica dimljene paprike
  • 1 manja žlica smeđeg šećera
  • 2 manje žlice soli 
  • 1 žlica češnjaka u prahu
  • 1 žlica mljevenoga kima 

Nakon što ste napravili suhu marinadu, krenite u izradu BBQ umaka, koji će vam, garantiramo, donijeti titulu najboljeg roštilj majstora u gradu! 

Čini li vam se priprema ovog božanstvenog umaka ipak malo prezahtjevnom za ljetne vrućine, imamo idealno rješenje za vas - Zvijezda BBQ umak.  Ovaj umak, naime, mesnim jelima daje dodatni dimljeni okus, a može se koristiti samostalno ili kao marinada za meso. Sigurni smo da imate goste kojima nikad nije dosta uživanja u okusima BBQ-a!  

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Recept: Ključ je u skladnoj temperaturi

Nakon što ste prikupili sve sastojke za marinadu, u maloj posudi pomiješajte sve suhe sastojke dok se ne sjedine i ostavite barem sat vremena. Za to vrijeme možete se baciti na izradu BBQ umaka. Dakle, u malom loncu na srednje jakoj vatri pomiješajte sve spomenute sastojke. Kuhajte i često miješajte dok se umak ne počne zgušnjavati (od 5 do 7 minuta). Nakon toga uklonite ga s vatre. Ili jednostavno skratite sebi muke i upotrijebite Zvijezda BBQ umak. 

Zatim se prebacite na roštilj. Plamenik na plinskom roštilju zagrijte na 200°C. Marinirana rebra stavite na veliki komad čvrste folije i premažite ih ranije napravljenim ili Zvijezda BBQ umakom. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim rebra čvrsto zamotajte u foliju. 

Vrijeme je za vatreni dio posla. Rebra sa stranom kosti prema gore stavite na hladniju stranu roštilja i poklopite. Nakon pola sata rebra okrenite za 180° pa pecite još sat i pol. Budite oprezni s vatrom! Temperatura na roštilju, naime, ne smije prelaziti 200°C. Nakon tri sata trebali biste vidjeti kosti koje vire iz mesa kad zavirite u foliju. 

Otvorite foliju i ostavite rebra da odstoje 10 minuta. Upotrijebite kist za slastice da ih obilno premažete Zvijezda BBQ umakom. Okrenite rešetku i prelijte drugu stranu umakom. Pecite još 1 do 3 minute, odnosno dok se umak ne karamelizira, a meso dobije vidljive tragove žara. Ponovno okrenite i pecite još 1 do 2 minute da se umak s obje strane karamelizira. Uklonite rebra s vatre i ostavite da odstoje 5 minuta. Narežite i odmah poslužite!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

A što je za prilog?

No kako vaši gosti ne bi ostali gladni, valja pripremiti i prilog, zar ne? Zato u pauzama od gledanja kako se rebrica peku na roštilju, pozornost usmjerite na salatu. Jedna od najjednostavnijih ljetnih i osvježavajućih salata je ona s kupusom i prženom mrkvom na žaru s dresingom od Zvijezda majoneze, čija kremasta, gusta i bogata tekstura savršeno odgovara kao dodatak mesu s roštilja ili kao dodatak za sljubljivanje namirnica u salati. Možete birati između različitih okusa, kao što su čili ili ultra hot čili majoneza, omegol, delikates majoneza, s okusom prženog luka ili laganu majonezu s jogurtom. 

I bez brige, u okusima roštilja sa Zvijezda majonezom možete uživati bez grižnje savjesti jer prepoznatljiv okus ove kremaste majoneze od svježih žumanjaka i suncokretova ulja dolazi uz 47% manje masnoće, što znači da Zvijezda majonezu bez straha mogu konzumirati i svi oni koji paze na unos masnoće, a njen jedinstveni okus odgovarat će svakom mesnom jelu ili će poslužiti kao kremozna poveznica svih sastojaka vaše salate! I na kraju, želimo vam dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.