Recepti 13. listopada 2014.

Žablji bataci, brizle i fini aioli umak

Žablji bataci, brizle i fini aioli umak
gastro postao gastro.24sata.hr
Gurmanski specijalitet nježne i fine strukture koji zahtjeva pažljivu pripremu

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 162

Potrebno vam je

  • 12 kom žablji kraci
  • šafran
  • 2 režanj češnjak
  • 100 g gustin
  • pšenično brašno, bijelo
  • ulje maslinovo
  • svježi timijan
  • ružmarin
  • maslac, slani
  • 200 g janjeće brizle
  • 1 kom luk kozjak
  • ulje, palmino

Priprema

  1. Žabice očistite i razrežite te odvojite batake. Možete kupiti i samo batake da biste pojednostavnili pripremu i uštedjeli na vremenu.
  2. Pripremite tempuru za pohanje od 100 g gustina, brašna i nekoliko kockica leda kako bi bila pjenastija. Sve izmiješajte u finu smjesu. Batake umočite sa svih strana i pržite u palminu ulju sve dok ne poprime zlatnu boju.
  3. Luk sitno nakosajte, pošećerite i pržite na maslacu podlijevajući portom dok ne dobijete finu marmeladu.
  4. Češnjak skuhajte i protisnite ili blendajte s malo maslinova ulja i uz dodatak šafrana u prahu. Dobit ćete fini žuti umak – aioli – kakav se koristi u provansalskoj kuhinji.
  5. Janjeće brizle blanširajte u vodi u koju ste dodali listiće svježeg timijana, ružmarin te malo krupne soli. Kada su kuhane, očistite ih od žilica.
  6. Zagrijte maslac na tavi i kratko ih pržite da postanu hrskave.

Gurmanski specijalitet nježne i fine strukture koji zahtjeva pažljivu pripremu

Izvor Tomislav Gretić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.