Kvinoju - drevnu južnoameričku biljku - nazivaju majkom žitarica. Još prije 5000 godina ova biljka se kultivirala na području Perua, Čilea i Argentine. Uz kukuruz, bila je jedna od dviju osnovnih prehrambenih namirnica u carstvu Inka. Peru i Bolivija su najveći proizvođači kvinoje, iako se ova biljka uzgaja i u SAD-u, Indiji, Japanu te nekim afričkim i europskim zemljama.
Možemo ju pripremati slično kao rižu ili kus-kus, odlična je u slanim i slatkim jelima. Prije bilo koje pripreme bitno je dobro ju isprati pod mlazom hladne vode. U ovom receptu kvinoja je ukomponirana s tikvicama u fine i zdrave uštipke.
Potrebno vam je:
- 0.50 šalice kvinoje
- 2 tikvice
- 1 dl mlijeka
- 500 g brašna
- sol
- papar
- 0.50 crvenog luka
- 1 mala žlica prašaka za pecivo
- 2.50 dl biljnog ulja
Priprema:
- Propirjajte kvinoju na luku, posolite, popaprite i zalijte vodom. Kuhajte dok ne omekša i ne upije tekućinu.
- Tikvice ogulite, naribajte i ostavite da odstoje kako bi pustile vodu. Dobro ih ocijedite.
- Kvinoji i tikvicama dodajte jaja, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Vadite žlicom smjesu i stavljajte uštipke u dobro ugrijano ulje te pržite s obiju strana dok ne porumene i ne dobiju hrskavu koricu. Ako je tijesto pregusto, dodajte još mlijeka, a u slučaju da je rijetko, uspite još malo brašna. Možete dodati i žlicu kiselog vrhnja u tijesto kako biste pojačali okus.