Recepti 24. veljače 2018.

Zdravo, a fino: Uštipci od kvinoje

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kvinoja je poznata po tome što je iznimno zdrava, a Inke su je smatrali svetom biljkom. Isprobajte je u ovom jednostavnom receptu.

Kvinoju - drevnu južnoameričku biljku - nazivaju majkom žitarica. Još prije 5000 godina ova biljka se kultivirala na području Perua, Čilea i Argentine. Uz kukuruz, bila je jedna od dviju osnovnih prehrambenih namirnica u carstvu Inka. Peru i Bolivija su najveći proizvođači kvinoje, iako se ova biljka uzgaja i u SAD-u, Indiji, Japanu te nekim afričkim i europskim zemljama.

Možemo ju pripremati slično kao rižu ili kus-kus, odlična je u slanim i slatkim jelima. Prije bilo koje pripreme bitno je dobro ju isprati pod mlazom hladne vode. U ovom receptu kvinoja je ukomponirana s tikvicama u fine i zdrave uštipke. 

 

Keksi od kvinoje i brusnica Možda vas zanima... Keksi od kvinoje i brusnica Recepti

 

Možda vas zanima... Puding od kvinoje Recepti

 

Potrebno vam je:

  • 0.50 šalice kvinoje
  • 2 tikvice
  • 1 dl mlijeka
  • 500 g brašna
  • sol
  • papar
  • 0.50 crvenog luka
  • 1 mala žlica prašaka za pecivo
  • 2.50 dl biljnog ulja

Priprema:

  1. Propirjajte kvinoju na luku, posolite, popaprite i zalijte vodom. Kuhajte dok ne omekša i ne upije tekućinu.
  2. Tikvice ogulite, naribajte i ostavite da odstoje kako bi pustile vodu. Dobro ih ocijedite.
  3. Kvinoji i tikvicama dodajte jaja, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Vadite žlicom smjesu i stavljajte uštipke u dobro ugrijano ulje te pržite s obiju strana dok ne porumene i ne dobiju hrskavu koricu. Ako je tijesto pregusto, dodajte još mlijeka, a u slučaju da je rijetko, uspite još malo brašna. Možete dodati i žlicu kiselog vrhnja u tijesto kako biste pojačali okus. 
     
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.