gastro postao
Razveseli sebe i svoje ukućane domaćim pudingom od čokolade...
Nemamo ništa protiv kupovnih pudinga, koji su brz i praktičan odgovor na želju za slatkim. Međutim, ovih se dana svi susrećemo s neuobičajenim viškom vremena pa bi bila prava šteta ne iskoristiti ga za pripremu domaće verzije.
Kuhanje će ti oduzeti 10-ak minuta, a sastojci su dostatni za četiri serviranja. Samo strpljivo pričekaj da se puding dobro rashladi pa ga posluži uz tučeno vrhnje i strugotine čokolade.
Puding od čokolade
Sastojci:
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 100 g šećera
- 60 g čokolade (min. 50 % kakaa)
- Prstohvat soli
- 3 žlice škrobnog brašna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Postupak:
- Veći dio mlijeka, otprilike 400 ml, pomiješaj sa šećerom, nasjeckanom čokoladom i prstohvatom soli pa stavi na laganu vatru i miješaj dok se čokolada ne otopi.
- U maloj posudici pomiješaj škrobno brašno s ostatkom mlijeka. Pripazi da ne ostanu grudice.
- Prelij u smjesu s čokoladom pa vrati na laganu vatru i miješaj. Kad se smjesa krene zgušnjavati, vatru smanji do kraja i kuhaj još minutu uz neumorno miješanje.
- Makni s vatre, umiješaj ekstrakt vanilije i prelij u pripremljene posudice. Prekrij prozirnom folijom, pusti da se ohladi na sobnu temperaturu pa prebaci u hladnjak na barem tri sata.
- Posluži ohlađeno!