15. travnja 2016.

Sa susjedima kod sata: Upoznajte najdužu štrudlu na svijetu!

Sa susjedima
1/2
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
U subotu, 23. travnja, posjetitelji Trga bana Josipa Jelačića imat će priliku upoznati bogatu i raznovrsnu ponudu Karlovačke županije koju će Zagrepčanima po prvi puta predstaviti njezina obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, obrti, tvrtke, kulturne ustanove, udruge, turistički subjekti, povijesna te kulturno-umjetnička društva. S

Susjedi su čvenk simbolično zakazali, kako i dolikuje, kod sata, a stanovnike Metropole strpljivo će čekati ispod najpoznatijih kazaljki u gradu od 9 do 21 sat.

Cijelo događanje Sa susjedima kod sata, osim svog prodajno-izložbenog karaktera, imat će naglasak na potpunom doživljaju tradicije, običaja, okusa i mirisa Karlovačke županije, zahvaljujući čemu će Zagrepčani svih uzrasta, kao i njihovi gosti, moći sudjelovati u nizu iznimno zanimljivih i besplatnih radionica kao što su radionice:
- izrade štrudli
- pletenja košara
- izrade jalbe (jalba je žensko pokrivalo za glavu koje su nosile udane žene u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca)
- izrade tradicionalnih vrhovačkih rožica (cvijeća od papira koje su nosile mladenke na dan vjenčanja)

Sa susjedima | Author: Promo foto: Promo

Najmlađi će se zabavljati na dječjim gastro radionicama na kojima će pripremati slane zalogaje i fine slatke kuglice zajedno s nutricionistom od kojeg će i mnogo toga novoga naučiti. Uz svoje prve kulinarske uratke još će više uživati u pripovjedaonici bajki Ivanine kuće bajki iz Ogulina (koja njeguje lik i djelo najpoznatije hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić).

Posebnu pozornost izazvat će zasigurno radionica štrudli zbog svjetski poznate reputacije PPS destinacije Zeleno srce Hrvatske (Karlovac-Ozalj-Ribnik), koja se može pohvaliti Guinnessovom štrudlom – najdužom štrudlom na svijetu od čak 1479, 38 m! Cjelodnevni program obogatit će nastupi nekoliko KUD-ova i tamburaških društava, brojne nagradne igre te jedinstvena mogućnost susreta sa znamenitim ličnostima Anom Katarinom Zrinski, Martinom Gambonom i Dragojlom Jarnević u sklopu Historia Vive.

Posjetitelji koji su skloniji manje aktivnoj suboti Sa susjedima kod sata moći će pročavrljati o turističkoj ponudi hotela, restorana, seoskih gospodarstava i drugih turističkih subjekata Karlovačke županije te od njih kupiti poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicionalan i ekološki način (starinske i tradicionalne slastice, džemove, brašna, kruhove, ekološki med, proizvode od pčela i meda, ljekovite pripravke na bazi meda, sireve…), kao i proizvode tradicijskih i drugih malih obrta.

Cilj manifestacije je kroz predstavljanje proizvoda i usluga promovirati Karlovačku županiju kao eno-gastro destinaciju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi turističke brendove, a njezina bogata baština i raznolika događanja tijekom cijele godine, jednako kao i raznovrsni rekreativni sadržaji, udaljeni su svega pola sata vožnje od Zagreba.

Suorganizatori i partneri događanja Sa susjedima kod sata su: Karlovačka županija i Turistička zajednica Karlovačke županije te Grad Zagreb, Grad Karlovac, Grad Ozalj, općina Rakovica, Hrvatska turistička zajednica i turističke zajednice Karlovca i Slunja te Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Karlovac. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.