29. travnja 2016.

Šarlota - poslastica s piškotama

šarlota
1/2
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nadjev ovog slatkog kolača mogu biti kreme od maslaca, skute, a najčešće su to engleska, slastičarska ili bavarska krema.

Torta od piškota ili šarlota priprema se od kremaste smjese obložene biskvitnim tijestom ili piškotama namočenima u liker. Nadjev mogu biti kreme od maslaca, skute, a najčešće su to engleska, slastičarska ili bavarska krema. Sve one stvrdnu se kada se ohlade, a mogu se ukrasiti šlagom, voćem ili preljevom od želea. Osim kremama šarlote se mogu nadijevati i svježim sezonskim voćem, kuhanim ili ušećerenim. U liker ili mlijeko brzo se umaču cijele piškote, a najbolje će se namočiti, ako liker razrijedite vodom, bijelim vinom ili mlijekom. Obložite piškotama najprije dno, a zatim i stranice dubljega kalupa. Uspravno postavljene piškote prema potrebi skratite. Kako bi se mogle poredati na dno jedna do druge u obliku, zašiljite ih oštrim nožem.

Stavite sloj nadjeva, pokrijte ga piškotama, na njih izlijte opet nadjev i tako redom dok ne upotrijebite sve sastojke. Dno možete obložiti i biskvitnim tijestom pa uspravno posložiti uokolo kalupa piškote ili možete cijelu šarlotu oblagati biskvitnim tijestom. Biskvitno tijesto za oblaganje kalupa sa strane narežite na pravokutnike široke tri-četiri cm i nešto malo duže od visine kalupa. Narezane komade tijesta premažite s jedne strane maslacem kako bi bolje prionuli uz kalup pa ih redajte uz obruč uspravno jedan do drugog. Za oblaganje dna narežite tijesto na pet, šest trokuta, zaoblite svaki s jedne strane prema krivini kalupa i poredajte ih na dno u obliku rozete. Rupe popunite usitnjenim tijestom tako da krema ne procuri. Šarlota izgleda atraktivno i kada se kalup obloži narezanim ploškama biskvitnih rolada premazanim džemom.

Isprobajte recepte za najukusnije šarlote:

Šarlota s kremom od vanilije

Ljetna šarlota

Elegantna šarlota s jagodamaa i jogurtom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.