gastro postao
Sezona jagoda bliži se kraju, pa je stoga idealno vrijeme za laganu voćnu tortu koja osvaja na prvi pogled. Osim s jagodama, možete je pripremiti i s drugim (bobičastim) voćem.
Kod ukrašavanja, ovu jagodičastu šarlotu probajte dekorirati ukrasnom vrpcom. Dobit ćete pravu poslasticu neodoljivog izgleda!
Sastojci:
- 400 g piškota
- 300 ml mlijeka
- 3 žlice ruma
- 500 g jagoda
Za kremu 1:
- 300 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 1 žličica burbon vanilija šećera
- 1 žlica gustina
- 250 ml vrhnja za šlag
- 10 g želatine
Za kremu 2:
- 250 ml vrhnja za šlag
- 4 žlice šećera
- 1 žličica burbon vanilija šećera
- 250 ml čvrstog jogurta
- 10 g želatine
Priprema:
- Jagode operite, očistite i narežite.
- Obruč kalupa za tortu obložite papirom za pečenje.
- Piškote kratko namočite u mlijeko s rumom te njima obložite stranice i dno kalupa.
- U posudi debljeg dna zagrijte mlijeko s burbon vanilijom.
- U drugoj posudi žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte gustin i malo toplog mlijeka, promiješajte pa ulijte u posudu s ostatkom mlijeka. Kuhajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta, uz miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Ostavite da se hladi.
- Istucite vrhnje u čvrst šlag. Pomiješajte šlag i kremu pa dodajte želatinu (pripremljenu prema uputama na ambalaži). Sve dobro izmiješajte kako bi se želatina ravnomjerno rasporedila po kremi.
- Izlijte kremu na piškote, po kremi složite novi red piškota (namočenih u mlijeku), a zatim red narezanih jagoda.
- Pripremite drugu kremu - vrhnje istucite u čvrst šlag, uz stalno miksanje dodajte šećer, burbon vaniliju i jogurt, a zatim i pripremljenu želatinu. Sve sastojke dobro izmiješajte i kremu izlijte po jagodama.
- Po kremi od jogurta rasporedite preostale narezane jagode, dodajte nekoliko listića metvice i ukrasite vrpcom.
- Prije posluživanja tortu dobro ohladite.
Za izradu ove dražesne proljetne torte izdvojite oko 40 minuta, a ja sam ju radila u kalupu promjera 24 cm. Dobar tek!