"Strast za kuhanjem nisam otkrio, to je bilo cijelo vrijeme u meni. Nisam se dvoumio ni jedne sekunde. To je bio prirodni proces, nešto što sam znao još u osnovnoj školi, i to bez obzira na dobre ocjene", kaže Splićanin.
Prve recepte naučila ga je baka koja je zaslužna za njegovu ljubav prema kuhanju. "Znate kako je kod nas u Dalmaciji. Obitelj je povezana i sve se vrti oko kuhanja. Hrana nam je bitna. Jedeš i kad nisi gladan", smije se kuhar koji se zbog potrebe snimanja showa preselio na tri mjeseca u Zagreb. "Odlično sam se snašao u Zagrebu. Malo mi fali more, ali zaletim se ja često južno i popijem kavu s dragim prijateljima", kaže Pažanin.
Od svoje 18. godine do danas proputovao je gotovo cijeli svijet i isprobavao egzotična jela. "Bio sam na Antartici, Aziji, u cijeloj Europi. Više-manje sve sam prošao. Posao me je odnio ondje, ali drago mi je. Bio sam mlad, motiviran i pun elana", objašnjava Pažanin koji je radio kao brodski kuhar na luksuznim brodovima. Ivan smatra da je to bio prirodni slijed jer su mu otac i pokojni djed također bili pomorci. "Otac mi je isprva govorio: ‘Kud ćeš ti na brod, ne znaš tko ti glavu nosi. Ti si još živo dite’. Bio sam ustrajan i imao veliku podršku cijele obitelji", kaže chef trogirskog restorana koji je odrastao uz mlađu i stariju sestru. Smatra da su upravo ta krstarenja i posao od njega stvorili ono što danas jest.
Na dalekim putovanjima isprobao je jela netipična za domaće podneblje. "Probao sam jesti škorpione, bube, zmije... Moram priznati da mi se baš nije svidjelo", smije se Ivan i priznaje kako nikad ne bi pojeo iznutrice jer mu je to odbojno. Radeći na brodovima doživio je mnoge anegdote. "Na luksuznim jahtama morate ispuniti svaku želju gosta. Novac uopće nije u pitanju. Jednom sam odletio avionom do Venecije po vino koje samo tamo proizvode", prepričava Ivan koji je kuhao za mnoge slavne goste. Našli su se tu glumac John Malkovich, vozači Formule 1, članovi kraljevske obitelji, a posebno ga je oduševio tenisač Novak Đoković.
Na poziv u show “Tri, dva, jedan – kuhaj!” Pažanin je pristao iste sekunde bez previše razmišljanja. "Obožavam izazove. Ovo mi je prvi susret s televizijom i kamerama. Prva dva dana imao sam tremu, a poslije sam se privikao kao da sam cijeli život u tome", kaže Splićanin kojeg su mnogi proglasili najzgodnijim kuharom s TV ekrana. Od početka emitiranja Ivan je postao miljenik žena. Na mobitel mu stižu poruke sa svih strana. "Je, nešto malo mi stiže. Ha, ha. Svi vole kad si nekome simpatičan i sviđaš mu se. To je sve lijepo dok je u nekim granicama. Za sada nemam problema s tim", kaže skromni Splićanin.
Priznaje kako se ne trudi žene šarmirati hranom. "U mladosti sam pokušavao fascinirati djevojku koja mi se sviđa kulinarskim umijećem. Sad ja volim kad ona mene fascinira", smije se Ivan. Dodaje da mu je drago kad žene znaju kuhati, ali mu to nije presudno. Ističe kako mu je važnije da one uživaju u tome, a voli inteligentne žene sa stavom i karakterom. Što se tiče ljubavnog života, Ivan je tajanstven, ali - jasan. "Sretan sam. To je sve što ću reći," smije se.
Nakon završetka kulinarskog showa Ivan se u travnju vraća u trogirski restoran "Passarola" gdje je šef kuhinje. "Jedva čekam da to počne. Očekuju me novi izazovi i želim sve skupa dignuti na veću razinu", kaže Ivan. Za kraj dodaje kako je bilo situacija kad je zbog posla završio u bolnici. "Znao sam se porezati oštrim noževima, ubosti na ribu, spaliti na plin jer bih zaboravio da sam ga prethodno upalio... Ma bilo je svega. To je tako u tom poslu. Pogotovo kad si u žurbi i panici, a nisi totalno skoncentriran", zaključio je kroz smijeh Pažanin.