28. ožujka 2016.

Sljubljivanje sira i vina

Vino i sir
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Imate vino, a imate i sir? Niste sigurni što s čime poslužiti - imamo odgovor na svaku vašu nedoumicu!

I sir i vino proizvodi su fermentacije. Obje namirnice mogu se kušati dok su svježe, jednostavne i mlade i u složenijim fazama kada su zrele.
Kad je riječ o odnosu sira i vina, ne postoje čvrsta «pravila» u sljubljivanju, i mnogo toga ovisi o osobnom ukusu svakog čovjeka ponaosob. Samo jednu stvar pritom trebate imati na umu, a to je da je vaš cilj kreirati harmoniju i ravnotežu ukusa između vina i sira i ne dopustiti nijednom od tog dvoje da jačinom okusa nadvlada drugo.

1. Jedno od najednostavnijih «pravila», ako ga možemo tako nazvati jest sljedeće:

Laki sirevi sljubljuju se s lakšim vinima, teži sirevi s težim vinima. Razlog radi kojeg ovo pravilo treba imati na umu je jednostavan. Ako teško vino npr. dingač pijemo s blažim sirem, npr mozzarellom, nećemo okusiti ništa od svježeg okusa mozzarele. Međutim, ako uz dingač jedemo neki ovčji, tvrdi sir vrlo aromatičnog i punog okusa, nijedan od ova dva okusa neće prevladati. Mozzarella, primjerice poslužena sa svježim smokvama koje smo poprskali s par kapi maslinova ulja će se primjerice odlično sljubiti s nekim chardonnayem. Između ovih krajnosti možete eksperimentirati i sa smionijim kombinacijama (primjerice Kutjevačka graševina i roquefort) vodeći pritom računa da će će kombinacija koju odredite izdržati sukob okusa.

2. Sljubite vino i sir prema porijeklu i zemljopisnoj lokaciji regije odakle potječu. Baš kao što svako vino nosi karakteristike zemljopisne regije odakle dolazi, tako i karakteristike svakog sira ovise o vegetaciji regije u kojoj su životinje pasle.

3. Ne zaboravite da vina nisu jedini napici koji se se mogu dobro sljubiti sa sirom. Postoje mnoge vrsta piva koji u kombinaciji sa sirom mogu dati zanimljive okuse, što Vas može ponukati na eksperimentiranje i proširivanje kulinarskih znanja.
 

Vino i sir | Author: Thinkstock foto: ThinkstockKratki vodič kroz sparivanje sireva i vina
Bijeli ili procvali sirevi kao što su camembert i brie
Siguran izbor (sve dok sir nije prejakog mirisa i okusa): mekana, voćna crna vina kao što je merlot, crni pinot ili cabernet sauvignon
Smioniji izbor: plavac, babić

Tvrdi sirevi
Siguran izbor: Dingač, Postup, kasna berba plavca s Hvara i vugave s Visa

Jaki sirevi s izrazitim mirisom
Siguran izbor: niti jedno. Držite se podalje od svojih boljih boca, pogotovo od Bordeauxa i burgundca.
Smioniji izbor: slatka ili pojačana likerska vina, porto ili pak kasna berba hvarskog plavca malog ili viške vugave.

Kozji sirevi
Siguran izbor: bijeli sauvignon dobro pristaje uz većinu kozjih sireva, pogotovo mladih i mekanih.
Smioniji izbor: suha bijela vina.

Ovčji sirevi
Siguran izbor: jaka južnofrancuska crna vina kao što su Corbieres, Costieres de Nimes i Pic St-Loup, te plavci s najboljih lokacija na Pelješcu i Hvaru.
Smioniji izbor: korzička ili sardinijska crna ili, ako želite eksperimentirati sa slatkim vinima, muškat iz južne Francuske i kasnija ili izborna berba rajnskog rizlinga i traminca.

Dimljeni sirevi
Siguran izbor: ne postoji siguran izbor!
Smioniji izbor: muškat.

Jela s toplim sirom

  • Talijanska crna vina kao što su Barbera i Chianti idu posebno dobro s jelima kao što su lasagne, canelloni i musaka, dok se od hrvatskih vina dobro slažu refošk, teran, plavina i jednostavniji plavci.
  • Bijela vina mogu ići s laganim jelima kao što su quiche, zapečena tjestenina, palačinke sa sirom i fondue od sira. Od hrvatskih vina to su graševine iz Kutjeva i Đakovštine te slavonski bijeli pinot i chardonnay.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.