Cheesecake je definitivno među top 3 deserta u mojoj kući i radim ga barem jednom mjesečno. Ovo je varijacija cheesecakea s domaćim sirom i domaćim vrhnjem. Napisat ću vam također i dobru zamjenu za kupovni sir, ukoliko vam je tako lakše.
Moram vam priznati da sam oduševljena okusom jer se nimalo ne razlikuje od samog originala kojeg jedemo u brojnim slastičarnicama, a povrh svega domaće je, provjereno i fino.
Jedino na što ćete morati pripaziti jest proces samog hlađenja jer je potrebno puno duže nego kod kupovnog sira i vrhnja.
POTREBNI SASTOJCI ZA PODLOGU:
220g keksa
120g margarina
2 žlice šećera
SASTOJCI ZA KREMU:
3-4 jaja
vanilin šećer
4 žlice šećera
limunova korica
sok od ocijeđenog limuna po želji
400g domaćeg kravljeg sira (kao zamjena može Philadelphia kremasti sir (2x175 g))
KREMA OD VRHNJA:
360g domaćeg kiselog vrhnja (u zamjenu može kupovno vrhnje s većim postotkom mliječne masti)
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
NAČIN PRIPREME:
- Pećnicu stavite grijati na 200C.
- Kekse jako sitno izmrvite (doslovno kao prah), dodajte šećer i margarin te sve dobro sjedinite.
- Smjesu stavite u kalup za torte koji ste prethodno premazali maslacem u tankom sloju ili stavite na papir za pećenje. Smjesu žlicom utisnite i poravnajte u kalup.
- Temperaturu smanjite na 170C i pecite 10 minuta.
- Bjelanjke odvojite od žumanjaka.
- U bjelanjke dodajte prstohvat soli kako bi vam se lijepo dali istući u čvrsti snijeg.
- Žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer, koricu od limuna i malo soka od limuna. Sve dobro izradite mikserom te na kraju dodajte sir i još dobro sve povežite miksanjem.
- Na kraju smijesi dodajte snijeg od bjelanjaka i promiješajte lagano špatulicom.
- Kremu prelijte preko keksiju te pecite dvadesetak minuta na 170C. Krema je pečena kada vam se na torti počne praviti tanki-zlatno smeđi premaz.
- Za kremu od vrhnja pomiješajte vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom te prelijte preko vruće kreme od sira.
- Tortu vratite natrag u ugašenu pećnicu te ju ostavite nekih 10 minuta da se krema od vrhnja počne stiskati.
- Tortu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi pa ju tek onda stavite u hladnjak.
Ukrasite po želji.
Dobar tek!