29. listopada 2013.

Sommelieri odmjerili snage

sommelier glavna.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr

Na Prvenstvu sommeliera kontinentalne Hrvatske najbolji je bio Mario Meštrović iz restorana Mon Ami
Mario Meštrović iz zagrebačkog restorana Mon Ami najbolji je sommelier kontinentalne Hrvatske. Rezultat je to drugog takvog prvenstva, čije je finale održano u Green Gold Clubu, gdje je Meštrović odmjerio snage s kolegama Sinišom Lasanom iz restorana Trilogija i Darkom Lugarićem iz Agave, koji su natjecanje završili na drugom, odnosno trećem mjestu.

Natjecatelji su tijekom cjelodnevnih natjecanja koja su se odvijala u sklopu Prvenstva prolazili i pisana i praktična testiranja. Tako se u pisanom dijelu tražilo poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa i vinskih regija, dok su u praktičnom dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada - otvaranje butelja, točenje vina i odnošenje gostima.
U finalu je sve postalo još ozbiljnije, pa su tako finalisti morali pokazati i specifične vještine - posluživanje stola za dvije osobe, dekantiranje vina, otvaranje pjenušca, slijepo kušanje vina i jakih alkoholnoh pića, ispravljanje vinske karte, pravilo točenje velike butelje te poznavanje stranih jezika u komunikaciji s gostom.

Ovo je prvenstvo uvod u 17. Prvenstvo sommeliera Hrvatske koje će se održati 25. i 26. studenog u Rovinju, u hotelu Lone.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.