Prije dva i pol mjeseca svi smo pažljivo pratili priču (koja traje već neko vrijeme) kako je chef Mate Janković izbacio šećer iz prehrane i izgubio više od 10 kilograma. Janković je, naime, već dulji period na dijeti i marljivo vježba što se vidi na njegovoj liniji, a prije pola godina ostavio se i šećera.
Među prednostima izbacivanja šećera iz prehrane - osim gubljenja kilograma, viška energije, čišće kože, mlađeg izgleda… (i sve se to vidi na primjeru chefa Mate Jankovića) jedna prednost (barem privremeno) je izostala. Naime, kao jedna od prednosti izbacivanja šećera iz prehrane jest to što osoba navodno nakon nekog vremena izgubi žudnju za slatkim, odnosno šećerom. No ne i u primjeru chefa Mate Jankovića.
Chef Mate Janković, tijekom nedavnog putovanja svratio je u slovensko mjesto Trojane gdje je, sjeća se, jeo najbolje krafne s marmeladom. Ovoj poslastici koja mu je obilježila djetinjstvo nije se mogao oduprijeti te je kupio kutiju krafni punjenih marmeladom te čokoladom i vanilijom i njima počastio sina i sebe. I zaključio – krafne s marmeladom i dalje su najbolje na svijetu, no one od čokolade i vanilije nisu baš nešto. U nastavku pročitaj kako je Mate to opisao svojim riječima:
"Kao klinac, često sam s plivačkim klubom išao na razne turnire, a jedan od turnira bio je u Trbovlju blizu Ljubljane. Uvijek bi nakon turnira vozač autobusa stao u mjestu koje se zove Trojane.
U Trojanama su bile najbolje, tople, velike, spužvaste krafne a marmeladom koje sam probao u životu i sljedećih trideset i nešto godina nisam prestao misliti na njih. Te krafne su ostale pečatirane u memoriji okusa djetinjstva i prije nekoliko godina sjeo sam u auto i opet otišao u Trojane.
Mjesto se u 30 godina dosta promijenilo, ali krafne s marmeladom su i dalje tople, meke i spužvaste. Danas sam prvi put tu odveo i sina. Ako si već dozvolim cheat day, nek' to bude s okusom djetinjstva. P.S. čokolada vanilija sucks - marmelada rules“, poručio je Mate na društvenim mrežama.
I mi se slažemo s Matom – kad već 'varaš' na dijeti, napravi to baš onako kako dolikuje. Ali nemoj svaki dan 😉