Špajza 01. veljače 2017.

Chefovska posla: Heston Blumenthal

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
O chefu Hestonu Blumenthalu mogli bismo napisati čitavu knjigu. U svojoj je bogatoj karijeri nizao uspjeh za uspjehom, a danas je ponosan vlasnik jednog od najboljih i svakako najpopularnijeg restorana svijeta - The Fat Duck

Rođen u londonskom Kensingtonu, Heston Blumenthal nije oduvijek bio toliko zainteresiran za kuhinju. Iako je danas chef najprije poznat po molekularnoj gastronomiji, Hestonov put do te titule nije bio lagan. Završio je tek osnovni stupanj umjetničke škole dok je ispit iz kemije, ironično, pao. Nakon što je odradio cijeli niz pomalo beznačajnih i za njega umarajućih poslova, Heston se okrenuo kuhinji. Skupio je novac, istražio osnove gastronomije i krenuo na svoj novi životni put. Danas kaže kako ga je kuhanje jedino oduvijek zanimalo.

Sa svojih je 16 godina konačno počeo eksperimentirati u kuhinji, a kako je još uvijek bio premlad za rad, odlučio je sam sebe podučiti osnovama francuske kuhinje. Nemalo lagan zadatak Hestona je još dublje uvukao u svijet gastronomije.

Godine 1995. otkupio je pub u Brayu, u Engleskoj, i pretvorio ga u gastronomsku senzaciju zvanu The Fat Duck. Stvorio je kultno ime za sebe i svoj restoran, a od tog je mjesta napravio oazu u koju se zalazi isključivo diviti se i u potpunosti uživati u vrhunskoj hrani.

Njegova igra namirnicama i spajanje istih u nezamislivo dobra jela mnogima je još uvijek nevjerojatna. S tri Michelinove zvjezdice, Heston je postigao ono što chefovi diljem svijeta pokušavaju cijeli svoj život. Njegov je restoran proglašen najboljim restoranom na svijetu. U svom je kompleksu zaposlio više od sedamsto ljudi, a za razliku od drugih poznatih chefova, Heston je smirena osoba koja za svaki pogrešan potez krivi isključivo sebe.

Kreacije poput sladoleda od slanine i jaja, kaša od puževa ili morski specijaliteti posluženi uz iPod kako bi se gostima prenio potpuni doživljaj, ono su čime se ovaj chef najviše ponosi. Spajanje nespojivog uz koji famozan trik, njegovu hranu pretvara u pravu čaroliju.
 

Njegove maštovite kombinacije možemo pratiti i na malim ekranima. To je onaj čudan lik iz čijih se jela dimi ili izgledaju poput malih umjetničkih djela u kulinarskoj emisiji Heston's Feast (Hestonova gozba). Napisao je i kuharice In Search of Perfection (U potrazi za savršenstvom), Further Adventures in Search of Perfection (Nove avanture u potrazi za savršenstvom), The Big Fat Duck Cookbook koja je 2008. nagrađena za gastronomsku knjigu godine. Posljednja knjiga koju je izdao bila je ona iz 2011. godine, Heston Blumenthal at Home (Heston Blumenthal kod kuće). 

Zanimljivo je spomenuti kako je Hestona odlikovala sama kraljica za doprinos britanskoj gastronomiji. Zbilja impresivno, moramo priznati!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.