Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 1892 prikaza 22. ožujka 2019.

Gault&Millau Croatia vas vodi u slavonske restorane

Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Slavonska kuhinja obilježena je raznim utjecajima, a poznata je po jelima od mesa i slatkovodne ribe, suhomesnatim proizvodima, prije svega kulenu, slanini, čvarcima.

Neka od najpoznatijih jela su čobanac i fiš paprikaš. Od povrća dominira paprika: ljuta, slatka, pečena, pirjana, sušena, mljevena, ukiseljena...

Za pripremu slastica koriste se razne vrste tijesta, pekmezi, orasi, mak. Jedno je sigurno, slavonska kuhinja obiluje zasitnim jelima, a podjednako će zadovoljiti obožavatelje mesa i slatkovodne ribe.

 

 | Author: Gastro.hr Gastro.hr

Nabrojali smo nekoliko specijaliteta i osnovnih namirnica slavonske kuhinje koje možete naći u restoranima diljem Slavonije.

Crna slavonska svinja – autohtona hrvatska pasmina svinje, od čijeg se mesa pripremaju brojne delicije

Čobanac  – pikantni slavonski gulaš koji se priprema s nekoliko vrsta mesa; kuha se u kotliću

Čvarci  – prešani komadići svinjske masti, koji se dobivaju topljenjem slanine s kožom

 

 | Author: Getty Images Getty Images


Čvarkuša – pogačice koje se pripremaju tako da se mljeveni čvarci umiješaju u dizano tijesto

Gulaš – jušno jelo od mesa, najčešće svinjetine ili junetine; priprema se tako da se meso propirja na luku, zatim se prelije vodom i dugo kuha, često se dodaju krumpir ili noklice (žličnjaci)

Hladetina  – želatina od iskuhanog svinjskog mesa, nogica, repa, jezika...

Kulen – suhomesnati proizvod, svinjsko crijevo punjeno smjesom od sitno nasjeckanog svinjskog mesa, mljevene crvene paprike, začina; suši se na dimu

Kulenova seka – suhomesnati proizvod, sličan kulenu, razlika je u tome što se smjesom puni tanje svinjsko crijevo

 

kulen | Author: Bakhov sin Ivo Kozarčanin Bakhov sin Ivo Kozarčanin


Paprikaš – gušći gulaš s dodatkom mljevene ljute i slatke paprike, može se pripremati s mesom ili ribom

Perkelt – jelo slično gulašu, no gušće, priprema se od različitih vrsta mesa, uglavnom teletine i junetine, a može se pripremiti i s ribom

Riblji paprikaš/Fiš paprikaš – gusta juha od riječne ribe, najčešće šarana ili više pomiješanih vrsta ribe, začinjena mljevenom crvenom paprikom

Sataraš – pirjano povrće (luk, paprika i rajčica); može se jesti kao prilog drugim jelima ili kao samostalno jelo

Salenjaci – tradicionalna slavonska slastica, prhki kolačići koji se pripremaju od tijesta koje se zamijesi s glatkim brašnim i svinjskim salom te se nadijevaju pekmezom

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović

Slanina – suhomesnati proizvod, mastan sloj svinjskog mesa koji se usoli i suši na dimu i zraku

Slavonski podolac – autohtona hrvatska pasmina goveda od čijeg se mesa pripremaju brojni specijaliteti

Šaran na rašljama – način pečenja šarana na okomito postavljenim granama, peče se na otvorenom, rašlje se kružno postavljaju oko žara

Trganci – vrsta domaće tjestenine u Slavoniji

Vanjkuši – jastučići od tijesta punjeni sirom ili pekmezom

 

 | Author: Gault&Millau Gault&Millau

Selekcija restorana po izboru Gault&Millau Croatia 2019 u kojima možete probati slavonske specijalitete:

  • Baranjska kuća (Karanac) - osim tradicionalnih mesnih i ribljih jela nudi i starinske deserte poput rezanaca s makom
  • Club Waldinger (Osijek) - nudi tradicionalne slavonske namirnice u modernom ruhu, uz dobar omjer cijene i kvalitete
  • Crna Svinja (Čepin) - već i samo ime restorana govori da se jelovnik bazira na mesnim jelima
  • Darocz (Vardarac) - osim klasičnih, nudi i neobične specijalitete poput perkelta od pijetlovih testisa ili žablji perkelt s tjesteninom i prženom slaninom
  • Didin konak (Kopačevo) - riblja ili mesna plata, gulaš, čobanac, perkelt od divljači...you name it
  • Galija (Osijek) - smješten je na brodu na Dravi i poznat je po fiš paprikašu, perkeltu te jelima od smuđa i šarana
  • Josić (Zmajevac) - ovdje su svakako najpopularnija jela od riječne ribe, fiš paprikaš, perkelt od ribe s tjesteninom i slaninom te šaran na rašljama
  • Kod Ruže (Osijek) - zanimljiv interijer, jelovnik kao zbirka poznatih slavonskih i baranjskih delicija, velike porcije, prihvatljive cijene...treba li što dodati?
  • Kod zlatnog bunara (Lug) - kušajte baranjske specijalitete, poput fileta od smuđa na grofovski, punjenog sitno nasjeckanim povrćem
  • Kormoran (Kopačevo) - ne propustite probati čvarke od soma ili poznati lovački specijalitet – jelen na
  • baranjski s knedlama i džemom od šumskog voća
  • Muzej okusa (Osijek) - svakako probajte smuđa, koji je jedan od specijaliteta kuće
  • Principovac (Ilok) - nudi spoj autohtonih namirnica pripremljenih na moderan način, poput ribljih kolačića, vinogradarskih puževa ili svinjskih Vincilirovih odrezaka u graševini
  • Zimska luka (Osijek) - restoran na izvrsnoj lokaciji, koji nudi kombinaciju modernih i tradicionalnih jela

 | Author: Gault&Millau Gault&Millau

 | Author: Getty Images Getty Images

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.