Neka od najpoznatijih jela su čobanac i fiš paprikaš. Od povrća dominira paprika: ljuta, slatka, pečena, pirjana, sušena, mljevena, ukiseljena...
Za pripremu slastica koriste se razne vrste tijesta, pekmezi, orasi, mak. Jedno je sigurno, slavonska kuhinja obiluje zasitnim jelima, a podjednako će zadovoljiti obožavatelje mesa i slatkovodne ribe.
Nabrojali smo nekoliko specijaliteta i osnovnih namirnica slavonske kuhinje koje možete naći u restoranima diljem Slavonije.
Crna slavonska svinja – autohtona hrvatska pasmina svinje, od čijeg se mesa pripremaju brojne delicije
Čobanac – pikantni slavonski gulaš koji se priprema s nekoliko vrsta mesa; kuha se u kotliću
Čvarci – prešani komadići svinjske masti, koji se dobivaju topljenjem slanine s kožom
Čvarkuša – pogačice koje se pripremaju tako da se mljeveni čvarci umiješaju u dizano tijesto
Gulaš – jušno jelo od mesa, najčešće svinjetine ili junetine; priprema se tako da se meso propirja na luku, zatim se prelije vodom i dugo kuha, često se dodaju krumpir ili noklice (žličnjaci)
Hladetina – želatina od iskuhanog svinjskog mesa, nogica, repa, jezika...
Kulen – suhomesnati proizvod, svinjsko crijevo punjeno smjesom od sitno nasjeckanog svinjskog mesa, mljevene crvene paprike, začina; suši se na dimu
Kulenova seka – suhomesnati proizvod, sličan kulenu, razlika je u tome što se smjesom puni tanje svinjsko crijevo
Paprikaš – gušći gulaš s dodatkom mljevene ljute i slatke paprike, može se pripremati s mesom ili ribom
Perkelt – jelo slično gulašu, no gušće, priprema se od različitih vrsta mesa, uglavnom teletine i junetine, a može se pripremiti i s ribom
Riblji paprikaš/Fiš paprikaš – gusta juha od riječne ribe, najčešće šarana ili više pomiješanih vrsta ribe, začinjena mljevenom crvenom paprikom
Sataraš – pirjano povrće (luk, paprika i rajčica); može se jesti kao prilog drugim jelima ili kao samostalno jelo
Salenjaci – tradicionalna slavonska slastica, prhki kolačići koji se pripremaju od tijesta koje se zamijesi s glatkim brašnim i svinjskim salom te se nadijevaju pekmezom
Slanina – suhomesnati proizvod, mastan sloj svinjskog mesa koji se usoli i suši na dimu i zraku
Slavonski podolac – autohtona hrvatska pasmina goveda od čijeg se mesa pripremaju brojni specijaliteti
Šaran na rašljama – način pečenja šarana na okomito postavljenim granama, peče se na otvorenom, rašlje se kružno postavljaju oko žara
Trganci – vrsta domaće tjestenine u Slavoniji
Vanjkuši – jastučići od tijesta punjeni sirom ili pekmezom
Selekcija restorana po izboru Gault&Millau Croatia 2019 u kojima možete probati slavonske specijalitete:
- Baranjska kuća (Karanac) - osim tradicionalnih mesnih i ribljih jela nudi i starinske deserte poput rezanaca s makom
- Club Waldinger (Osijek) - nudi tradicionalne slavonske namirnice u modernom ruhu, uz dobar omjer cijene i kvalitete
- Crna Svinja (Čepin) - već i samo ime restorana govori da se jelovnik bazira na mesnim jelima
- Darocz (Vardarac) - osim klasičnih, nudi i neobične specijalitete poput perkelta od pijetlovih testisa ili žablji perkelt s tjesteninom i prženom slaninom
- Didin konak (Kopačevo) - riblja ili mesna plata, gulaš, čobanac, perkelt od divljači...you name it
- Galija (Osijek) - smješten je na brodu na Dravi i poznat je po fiš paprikašu, perkeltu te jelima od smuđa i šarana
- Josić (Zmajevac) - ovdje su svakako najpopularnija jela od riječne ribe, fiš paprikaš, perkelt od ribe s tjesteninom i slaninom te šaran na rašljama
- Kod Ruže (Osijek) - zanimljiv interijer, jelovnik kao zbirka poznatih slavonskih i baranjskih delicija, velike porcije, prihvatljive cijene...treba li što dodati?
- Kod zlatnog bunara (Lug) - kušajte baranjske specijalitete, poput fileta od smuđa na grofovski, punjenog sitno nasjeckanim povrćem
- Kormoran (Kopačevo) - ne propustite probati čvarke od soma ili poznati lovački specijalitet – jelen na
- baranjski s knedlama i džemom od šumskog voća
- Muzej okusa (Osijek) - svakako probajte smuđa, koji je jedan od specijaliteta kuće
- Principovac (Ilok) - nudi spoj autohtonih namirnica pripremljenih na moderan način, poput ribljih kolačića, vinogradarskih puževa ili svinjskih Vincilirovih odrezaka u graševini
- Zimska luka (Osijek) - restoran na izvrsnoj lokaciji, koji nudi kombinaciju modernih i tradicionalnih jela