Špajza 21. lipnja 2023.

Dok mi pijemo njihove sjajne pjenušce, obitelj Barundić marljivo obrađuje svoje vinograde

Vinarija Barun
Vinarska obitelj Barundić u svome vinogradu foto: Filip Popović
gastro postao gastro.24sata.hr
U obiteljskoj vinariji Barun svi znaju sve raditi, a posebno su posvećeni kvaliteti loze od koje dobivaju vrhunske pjenušce. Ni sami ne znamo koji bismo od njihovih pjenušaca prvi kušali, no znamo da su oni savršeno ljetno osvježenje

Na svega 50-tak kilometara od Zagreba u krašićkom kraju, nakon dugog kišnog razdoblja, članovi obitelji Barundić u velikim su radovima u novim vinogradima, ali i u svom stoljetnom vinogradu. Počela je obrada na više od 5 hektara. S Plešivice, s područja Dubrava dolaze neki od najboljih hrvatskih pjenušaca, a jedan od njih je i Barun. Te je ova obiteljska vinarija upravo poznata po odličnim pjenušcima.

 | Author: Filip Popović Vinarija Barun - poznata po odličnim pjenušcima foto: Filip Popović

"Trenutačno radimo zametanje vinograda, vezanje i stavljanje mladica pod žicu da usmjerimo lozu da bude kompaktna. Ovo turbulentno vrijeme i loši vremenski uvjeti malo su otežali posao. Kad ih ne bismo sada privezali došlo bi do pucanja i izgubili bismo finalni proizvod. U idealnim uvjetima kidamo višak mladica na kojem se nalaze mladi već zametnuti grozdovi, da bi bio što manje prinosa na vinovoj lozi i da bismo dobili što bolji proizvod!", otkriva Josip Barundić.

"Što je manje grožđa po trsu to je vino kvalitetnije. Nakon cvatnje pratimo koliko je ona uspjela i tada ponovo mičemo jedan dio grožđa da bismo dobili što koncentriranije, punije i moćnije vino!", dodaje Josipova supruga Mara.

 | Author: Filip Popović Mara Barundić u vinogradu foto: Filip Popović

Vinova loza voli kišu, no u posljednjem razdoblju bilo je zaista previše lošeg vremena. Ono je uzrokovalo i veliku vlagu koja ne pogoduje vinovoj lozi zbog gljivica koje se lakše razmnožavaju po velikoj vlazi. Vinova loza sada je u krhkoj fazi jer kreće u cvatnju te joj je sada potrebno sunce i lijepo vrijeme za uspješan daljnji rast.

Barundići su svoj vinograd Manconi posadili su prije 13 godina, no iako mlad vina napravljena od grožđe iz tog vinograda već sad postižu dobre rezultate. upravo od grožđa iz vinograda Manconi Barundići prave svoj bazni pjenušac.

 | Author: Filip Popović Pjenušac Barun 100+ napravljen je od čak 12 sorti foto: Filip Popović

"Naš drugi vinograd star je više od 130 godina. Iz njega smo dobili 100+ pjenušac od čak 12 sorti. Njegujemo ga i držimo kao kap vode na dlanu. On je puno otporniji na bolesti nego što su današnji, noviji vinogradi.

Ima 500 čokota te stoga od njega i dobivamo samo ograničenu seriju ovog vrhunskog pjenušca koji punimo u magnum boce. U njemu dobijemo grozd ili dva po trsu te tako dobijemo jedan zaista koncentriran i kvalitetan pjenušac. Ono što danas radimo u ovom vinogradu pit ćemo tek tamo 2029. godine!", govori Josip Barundić mlađi.

 | Author: Filip Popović Obitelj Barundić u vinogradu foto: Filip Popović

"Svi sve moraju znati i svi sve rade. Nema previše podjele posla, tko što stigne to radi. Svi se međusobno nadomještamo od podruma do vinograda. Uvijek imamo spreman plan koji je izuzetno bitan kako bismo dobili vrhunski proizvod. Zajedno vodimo brigu o svemu!", odlučna je Mara Barundić koja s velikom ljubavi prilazi svakom trsu.

 | Author: Filip Popović Vinarija Barun - sjajni pjenušci foto: Filip Popović

I dok se Barundići znoje u vinogradu kako bismo mi 2029. godine imali što piti, mi ostali uživamo u njihovi sjajnim pjenušcima koji su idealni za ljeto. Lagani, a istovremeno kompleksni. Kiseline su te koje daju i održavaju tu razigranost i svježinu u njima.

Pjenušce vinarije Barun doista možemo piti od doručka ili bruncha pa sve do večere. Njihov Rose pjenušac od crnog pinota idealan je uz lagana ljetna jela, a pjenušac od muškata osobito dobro prati deserte. Prosušene bobice muškata žutog daju mu jednu dodanu vrijednost.

Barun pjenušac Elegance može pratiti gotovo svako jelo, a odležao je tri i pol godine na kvascima. Pjenušac Perle Noir pak odlično odgovara uz večernje glavno jelo poput dobrog Fiorentina steaka. Odležavao je pet i pol godina na kvascima i priča uistinu ozbiljnu priču. Pjenušac 100+ je all in one, ekskluzivni pjenušac od doručka do večere. Pjenušavo ljeto može početi!

 | Author: Filip Popović Josip Barundić foto: Filip Popović  | Author: Filip Popović Vinarija Barun foto: Filip Popović

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.