Špajza 20. prosinca 2021.

(Kupi)lek, a ne samo kupinovo vino!

foto: Proizvodi OPG-a Kupilek
gastro postao gastro.24sata.hr

Priča o kupinom vinu pod brendom Kupilek je ona o obitelji Jambrešić, o njihovom predanom radu i stručnosti, koja se pretvorila u poduzetnički pothvat, kako je autentični proizvod ljekovitih svojstva, nastalom na zagorskoj zemlji, stekao povjerenje kupca što je bilo ključno za dobar vjetar u leđa u stvaranju i daljnjem razvoju proizvoda kojim se ponose.

Sve je krenulo davno kao obiteljski hobi, mame Dragice i tate Ivana. No, pod vodstvom njihova sina Igora Jambrešića, diplomiranog ekonomiste, jedna pokusna bačve kupinovog vina pretvorila se u poduzetnički pothvat, a kupina je postala brend Kupilek. Upravo je obitelj Jambrešić iz Novih Dvora pokraj Klanjca prepoznala kupinu, u kojoj su vidjeli lijek, zagorski lek, i tako je nastao – Kupilek. Najprije na OPG-u, koji je kasnije preregistriran u obrt pod nazivom ''Ida nova'' , a proizvode extra džem, voćni sirup, cijeđeni sok, glavni proizvod – kupinovo vino Kupilek te odnedavno i malinovo vino.

Posvećenost u poslu sa supervoćem

Uspješan brend traži više od dokazane kvalitete i korisnih značajki proizvoda, traži priču i emociju, koja stoji iza njega. Posvećenost u poslu je ono što se vidi u praćenju rasta ploda na njegovom životnom putu iz bijelog cvijeta, rasta i dozrijevanja kupine, praćene budnim okom da bi se dobilo vino koje ima rubin crvenu boju. Ono je najbolji nadomjestak željeza u krvi, a ujedno i ukusan napitak koji nam uspješno podiže imunitet i raspoloženje. Preporučuje se i kod anemije, iscrpljenosti, reguliranja krvnog tlaka i probave te za poboljšanje cirkulacije krvi. Pomaže u ishrani kod osoba slabijeg imuniteta, trudnica i dojilja, davatelja krvi, sportaša i onih koji se oporavljaju nakon bolesti. O kupini kao eliksiru života pisali su još starorimski i starogrčki liječnici.

 | Author: Proizvodi OPG-a Kupilek foto: Proizvodi OPG-a Kupilek

Ono je slatkog okusa s odmjerenom dozom mekoće i trpkosti, uravnoteženog sklada sladora, kiseline, tanina i alkohola. Naročito je značajna količina željeza i vitamina grupe B i C. Prisutni su i znatni udjeli fosfora, magnezija, kalcija, šećera, pektina i nešto provitamina A. Dakle, radi se o napitku voćnih aroma koji svojom punoćom u ustima i impresijom mirisa postaje ugodan za konzumiranje. Poslužuje se kao aperitivno vino, a izvrsno se kombinira s pikantnim plemenitim sirevima i jelima od sira. Kao desertno vino, poslužuje se uz slastice.

Receptura za uspjeh od hobija do posla

Složna su, velika i marljiva obitelj koja se bavi eko-proizvodnjom mirisnog i ljekovitog kupinovog vina. Još davne 1991. godine, zasadili su prvu sadnicu kupina, a već 1993. godine proizveli prvu pokusnu bačvu vina Kupilek. Sada teže ka tome da su vodeći proizvođač kupinova vina u regiji! Naime, u početku su radili pokusne bačvice od par stotina litara da bi do danas proizvodnju podignuli na razinu koja im omogućava da osim hrvatskog pokrivaju i inozemno tržište.

Kupinovo vino se dobiva prirodnom fermentacijom zrelih kupina s osunčane plantaže eko gospodarstva Jambrešić. Kupine se mogu brati jedino ručno i to od ranog jutra, dok se ne ugriju i postanu ''ranjive''. Posađene su na ukupno 1,2 hektara na dvije lokacije. Na početku su svježe plodove dovozili u Zagreb i prodavali ih na štandovima svakodnevno, no kako je zemlja idealna za uzgoj bobičastog voća, stvorio se i višak plodova. Tako da je proizvodnja kupinova vina bila logičan slijed, ali na jednom većem nivou i uz stručnu pomoć Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dobiven je jedinstven proizvod. Kupine rastu u skladu s prirodom, bez kemijske zaštite od nametnika i kemijskih gnojiva, jer su takve najukusnije i najbolje za naše zdravlje.

 | Author: Proizvodi OPG-a Kupilek foto: Proizvodi OPG-a Kupilek

Igor Jambrešić se usavršavao i diplomirao na stručnom studiju ekonomije na izradi poslovnog plana za proizvodnju ljekovitog kupinova vina. Tako se sada bavi djelatnošću za koju se i školovao. Drži da je ključna bila povratna informacija kupaca, koja je bila pozitivna i shvatili su da su stvorili dobar proizvod. Uz to, promijenile su se i okolnosti poslovanja, nakon što su hrvatski poljoprivrednici dobili mogućnost pristupa europskim fondovima, aplicirali su se i povukli sredstva za dio opreme i nadogradnju poslovanja.

Kupilek se može naći u ljekarnama te biljnim ljekarnama, trgovačkim centrima City Centeru One West i East, Arena Centru ili naručiti putem njihovog webshopa.

Fotografije: Vedrana Orlović