01. kolovoza 2016.

Spoj iz snova: Brze tikvice s dvije vrste sira

tikvice s mozzarellom
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Postoji li bolja ljetna kombinacija od svježih tikvica i finog sira?

Brzo, ukusno i ljetno jelo spremno je za pola sata, a može poslužiti kao predjelo ili bezmesno glavno jelo. Sir koji se rasteže, sočne tikvice i kvalitetan umak od rajčice s dodatkom bosiljka idealna su kombinacija koja će vas osvojiti već pri prvom zalogaju. U složenac od tikvica i sira možete ubaciti i patlidžane i cherry rajčice. Nemojte se dvoumiti, pripremite ovo ukusno jelo i uživajte u jednostavnosti.

tikvice s parmezanom | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Potrebno vam je:

  • 3 velike tikvice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • ½ šalice tvrdog sira (gouda, tilzit)
  • ½ šalice krušnih mrvica
  • 1 šalica umaka od rajčice
  • ½ šalice mozzarelle
  • Sol, papar
  • Bosiljak

 

 

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Nauljite kalup.
  3. Tikvice nasjeckajte na kolutove širine oko 1 cm, posolite ih i ostavite da ispuste tekućinu pa ih obrišite papirnatim ručnikom.
  4. U posudi pomiješajte krušne mrvice i sitno riban tvrdi sir, sol i papar.
  5. Uvaljajte svaku tikvicu u tu mješavinu pa ih posložite u kalup za pečenje u jednom sloju.
  6. Pecite dok ne postanu zlatne i hrskave.
  7. Izvadite ih iz kalupa pa na dno stavite umak od rajčice koji ste začinili soli, paprom i bosiljkom.
  8. Na umak stavite dio tikvica, pospite mozzarellom i još ribanog sira.
  9. Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka, ali završite tako da je sir na vrhu.
  10. Pecite oko 10-15 minuta dok se sav sir ne otopi.
  11. Kratko ohladite i poslužite.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.