30. prosinca 2015.

Sretno vam slaninovo, špekovlje, pancetić!

Slanina
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Možete odoljeti slanini? Svaka vam čast - mi ne!

Nema ništa na ovom svijetu što nekoj namirnici ne daje boji okus nego kako to napravi slanina. Bila to slanina s krumpirima (police od krumpira ne bi bile police, već samo pečeni krumpir ako prilikom pečenja na svaku ne stavite režanj mesnate slanine), burger sa slaninom, jaja u komibaciji sa slaninom... vjerovali ili ne postoji i osvježivač zraka s mirisom slanine, kolači od slanine... Slanina je zavladala svijetom. Stoga ni ne čudi što je dobila i svoj dan, a taj dan je upravo danas  - 30.12.  - prema tome, sretan Dan slanine svima koji slave!

Prvi puta se slanina pojavila prije 3500 godina i od tada iz dana u dan ima sve više obožavatelja. Danas je vole svi, osim vegetarijanaca. 

Slanina | Author: Stockfood foto: Stockfood

Slanina se dobiva od usoljenog i dimljenog svinjskog mesa. Jede se dimljena, kuhana, pržena, pečena i kao dodatak drugim jelima. Slanina je vrlo bitan dio naše gastronomske tradicije te će je pravi poznavatelji i gurmani uvijek znati cijeniti. Danas je idealna prilika da uživate u ovoj poslastici proslavite slaninovo, ili kako vam god paše da ga zovete! 

Donosimo vam nekoliko prijedloga za proslavu današnjeg slaninastog dana:

Torta od slanine

Slano i slatko: Pečena slanina s Nutellom

Džem od slanine

Špek rolice

Špek muffini

Savršeno hrskava slanina

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.