Nema ništa na ovom svijetu što nekoj namirnici ne daje boji okus nego kako to napravi slanina. Bila to slanina s krumpirima (police od krumpira ne bi bile police, već samo pečeni krumpir ako prilikom pečenja na svaku ne stavite režanj mesnate slanine), burger sa slaninom, jaja u komibaciji sa slaninom... vjerovali ili ne postoji i osvježivač zraka s mirisom slanine, kolači od slanine... Slanina je zavladala svijetom. Stoga ni ne čudi što je dobila i svoj dan, a taj dan je upravo danas - 30.12. - prema tome, sretan Dan slanine svima koji slave!
Prvi puta se slanina pojavila prije 3500 godina i od tada iz dana u dan ima sve više obožavatelja. Danas je vole svi, osim vegetarijanaca.
Slanina se dobiva od usoljenog i dimljenog svinjskog mesa. Jede se dimljena, kuhana, pržena, pečena i kao dodatak drugim jelima. Slanina je vrlo bitan dio naše gastronomske tradicije te će je pravi poznavatelji i gurmani uvijek znati cijeniti. Danas je idealna prilika da uživate u ovoj poslastici i proslavite slaninovo, ili kako vam god paše da ga zovete!
Donosimo vam nekoliko prijedloga za proslavu današnjeg slaninastog dana:
Slano i slatko: Pečena slanina s Nutellom
Dobar tek!