15. prosinca 2014.

Što pokloniti osobi koja voli kuhati?

Što pokloniti osobi koja voli kuhati?
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kod odabira poklona možete ići na varijantu korisnog poklona, a druga opcija je odabrati nešto za što mislite da si osoba kojoj kupujete poklon vjerojatno ne bi sama kupila.

Grijači maslaca, posudice za proizvodnju grčkog jogurta, sušilo za salatu ili posudice za poširanje jaja samo su neki od zanimljivih kuhinjskih gadgeta koji olakšavaju i ubrzavaju pripremu hrane. Na tržištu danas postoje mnoge novotarije tog tipa za koje smo sigurni da će oduševiti sve zaljubljenike u kuhanje i hranu. Tražite li poklon za osobu koja voli kuhanje, tada zapravo nemate pretežak zadatak pred sobom. Posjetite internet ili trgovine koje su se specijalizirale za prodaju opreme za kuhanje i sigurno ćete nešto naći. U nastavku pročitajte nekoliko prijedloga korisnijih i manje korisnih, ali i dalje zabavnih poklona.

Rezači za voće i povrće

U narodu se kaže kako noževi nikad nisu prikladan poklon, međutim rezači nisu tako stigmatizirani. Kvalitetniji noževi za guljenje danas se proizvode s ugodnim drškama koje se ne skližu i mogu biti koristan poklon, a njihova je uloga u kuhinji nezamjenjiva. Rezači za jabuke kod nas su se već udomaćili i mogu se nabaviti u gotovo svakom većem supermarketu. No rezači za tropsko voće primjerice ananas i mango su malo rjeđi. Rezač za ananas ukloni središnji tvrdi dio, a meso nareže spiralno, a prednost je i što ne zaostaju komadići kore. Rezač za mango radi na sličnom principu kao rezač za jabuku, a odličan je za one koji vole mango, a gnjavaža im je čistiti ga. Iako nije u skupini rezača, valja spomenuti i posudicu za čišćenje šipka koja uvelike štedi vrijeme. Rezači koji povrće pretvaraju u špagete su isto tako opcija, međutim, osim dekorativne funkcije ne nude previše.

Mašinice za izradu tjestenine

Tjestenina iz kućne radinosti ima posebnu čar. Prijedlozi su kalupi za raviole kao manji poklon ili mašinice ako tražite veći poklon.

Kuhinjski stalak za tablete i kuharice

Ovakvi stalci olakšavaju čitanje recepta dok su vam ruke zauzete miješanjem, a mogu se nabaviti za oko 70 dolara.

Kamen i tanjur za pizzu

Za one koji vole hrskavu pizzu i često ju peku kod kuće sjajan poklon bi bio kamen ili tanjur za pečenje pizze. Naime, kamen imitira uvjete pečenja kakvi vladaju u krušnoj peći. Ravnomjerno raspoređuje toplinu i pizza se lijepo ispeče, a tijesto bude hrskavo. Slično je i s aluminijskim tanjurom za pizzu s rupicama. I kamen i tanjur mogu se koristiti za pečenje i drugih delicija poput kruščića i peciva, ne samo pizze.

Američke mjerne šalice i žlice

Dok se kod nas sastojci u receptima izražavaju u gramima, Amerikanci svoje mjere izražavaju u šalicama, žlicama i žličicama. Za one koji vole isprobavati strane recepte ovaj ih set može riješiti mnogih muka. Pogotovo kada recept zahtijeva preciznost u mjerenju sastojaka poput kolača, teško je procijeniti koliko je 1/4 šalice. Mjerne šalice, žlice i žličice mogu se naći u plastičnoj varijanti, no inox je bolja opcija. Koštaju oko desetak dolara.

Kod odabira poklona možete ići na varijantu korisnog poklona, a druga opcija je odabrati nešto za što mislite da si osoba kojoj kupujete poklon vjerojatno ne bi sama kupila. Ne zato jer joj ne treba, nego je možda daleko na listi prioriteta. Da je osobama koje vole kuhati jednostavno kupovati poklone potvrđuje i činjenica da se ne morate bojati da ćete pokloniti "duplić" jer pjenjača, spatula i dasaka za rezanje nikad nije dosta, a kvalitetnu drobilicu za orahe nitko neće odbiti kao i alat za otkoštićavanje višanja i maslina.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • miroslav4 10:23 17. Prosinac 2014.

    gdij se može nabaviti kvalitetna mašinica za izradu tijestenine?