10. lipnja 2016.

Što s ananasom u kuhinji?

ananas_sjeckani.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
U zimsko doba kada vlada nestašica lokalnog svježeg voća, egzotično južno voće nudi se kao izvrsna i sve dostupnija alternativa. Jedna od namirnica koju sve češće možemo vidjeti i u manjim kvartovskim trgovinama je svježi ananas. No što s njime?

Osim u voćnoj salati ili voćnom shakeu, bezbroj je načina za kuhinjsko eksperimentiranje s ananasom. Za početak, treba znati odabrati dobar primjerak. Napravite jednostavan test tako da pomirišete dno ananasa - trebao bi se osjetiti ugodan slatkast miris. Kada ga odaberete, trebate ga očistiti i izrezati na pravilan način. Pritom vam može biti od koristi rezač za ananas koji vam pomaže precizno izdupsti središnji tvrdi dio.

Ako koristite nož, jednostavno odrežite tvrdu koru i potom režite kolute iz kojih izrežite središnji tvrdi dio. Kulinarska primjena ananasa vezana je uz specifičan sadržaj enzima bromelina koji utječe na razgradnju proteina. Štoviše, taj enzim se i koristi za omekšavanje mesa. Stoga, ako poslužite šunku s carpacciom od ananasa, osim okusnih senzacija imat ćete i kemijsku reakciju na djelu – meso će biti lakše probavljivo. Određene tvrde vrste mesa mogu se i marinirati s ananasom, ali pritom je bitno odrediti količinu i vrijeme izlaganja takvoj marinadi kako meso ne bi previše omekšalo.

Nekoliko kombinacija s ananasom
Upravo je zbog te osobine ananas često proglašavan idealnom dijetnom namirnicom. Ipak, treba imati na umu da toplina uništava aktivnost bromelina i to svojstvo ne dolazi do izražaja kada se ananas kuha s mesom. Stoga se u azijska jela pripremljena u woku s piletinom ili svinjetinom, kockice ananasa dodaju pred kraj kuhanja, no to ne mora biti pravilo. Općenito, ananas se često koristi kao sastojak u azijskim slatko-kiselo-ljutim kombinacijama uz razne vrste mesa, ribe, rakova i pržene noodlese. Amerikanci vole ananas dodati u hamburger ili na pizzu, a često se priprema i na grillu i poslužuje uz rezani dimljeni svinjski but.

Originalnu osvježavajuću salatu dobit ćete ako pomiješate kockice ananasa s kockicama svježeg krastavca i začinite listićima svježe mente, lukom, ljutim papričicama i sokom od limete. Takva salata odlična je pratnja težim mesnim jelima. Zbog prirodno slatkog okusa, ananas odlično pristaje u razne deserte kojima daje posebnu svježinu. Može se dodati i jogurtu, sladoledu, ukuhati u džem ili chutney. Sok od ananasa čini jedan od temeljnih sokova za koktele, posebice popularnu Piña coladu. Također, sok od ananasa daje posebnu aromu raznim voćno-povrtnim smoothiesima koje možete pripremiti kod kuće.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.