Ostane li vam viška umaka bolognese, možete ga upotrijebiti za pripremu jednostavnog, ali ukusnog složenca.
Pomiješajte ga i sa skuhanom tjesteninom, pospite sirom i zapecite u pećnici.
A odlučite li ukućane iznenaditi mesnom pitom, ponovno će vam bolognese umak dobro poslužiti. Na kalup stavite lisnato tijesto, umak obogatite komadićima povrća i gljiva pa prekrijte drugom polovicom tijesta te pecite u pećnici dok kora ne poprimi zlatnu boju.
I palačinke će se pretvoriti u pravi specijalitet ako ih napunite umakom od mljevenog mesa, stavite u vatrostalnu posudu, pospete sirom i ubacite u pećnicu na nekoliko minuta.
Krumpir će poslužiti kao slasna zdjelica za ovaj umak. Ogulite ga, dopola skuhajte, izdubite, napunite umakom bolognese, pospite parmezanom ili mozzarellom pa pecite 20-ak minuta na 180C.