Svježe mandarine volimo zbog pravog malog bogatstva vitamina, ali i divnog slatkasto kiselkastog okusa koji počinjemo obožavati s prvim hladnijim danima. Zasladite kišnu jesen toplim aromatičnim kolačem natopljenim slatkim sirupom od mandarina. Začini poput cimeta i kardamona u vašu će kuhinju donijeti divne mirise, a poširane mandarine dodatno začiniti stvar. Pripremite ovaj jednostavan domaći kolač i uživajte u pravom malom, slatkom jesenskom savršenstvu.
Potrebno vam je:
- 125 g maslaca
- 300 g šećera
- 1 žlica ribane korice mandarine
- ½ žličice cimeta
- ½ žličice kardamona
- 2 jaja
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 140 g grčkog jogurta
- 125 ml soka od mandarine
- 4 mandarine
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i nauljite kalup za pečenje, pa lagano pospite brašnom.
- Miksajte maslac, 200 g šećera, koricu mandarine, cimet i kardamon dok ne dobijete kremu.
- Dodajte jedno po jedno jaje dok miksate.
- Ubacite brašno, prašak za pecivo i jogurt pa dobro pomiješajte.
- Pecite oko 40 minuta, a je li pečeno provjerite tako da zabodete čačkalicu u sredinu. Izađe li čista, kolač je pečen.
- Dok se kolač peče pripremite poširane mandarine.
- U posudi pomiješajte sok od mandarina i ostatak šećera.
- Kuhajte i miješajte oko pet minuta, dok se šećer ne otopi.
- Pojačajte vatru pa kuhajte dok ne dobijete gusti umak.
- Mandarine očistite od bijelih dijelova, a možete im i potpunosti skinuti kožicu.
- Složite ih u posudu i prelijte umakom od soka i šećera.
- Još topli kolač poprskajte umakom i ukrasite mandarinama.
Dobar tek!
Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoj omiljeni, ili neki sasvim drugačiji desert, skočite na mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim namirnicama - posjetite Crogourmet365!