03. travnja 2016.

Budite siti i jaki uz junetinu teriyaki!

junetina
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iznenadite svoje nepce i pripremite teriyaki junetinu!

Teriyaki u slobodnom prijevodu znači "sjajno prženo", a takav način kuhanja podrazumjeva prženje ili grillanje mesa ili ribe, koje je izrezano na komade. Osnovni sastojci tradicionalne teriyaki marinade su soja umak, šećer, mirin i đumbir. 

Namirnice koje pripremate u takvom umaku dobivaju poseban sjaj zbog šećera

Što vam je sve potrebno pripremu?

teriyaki | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 500 g junetine sa hrpta
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 1 žlica mirina
  • 3 žlice maslinovog ulja

Za teriyaki umak

  • 5 žlica sojinog umaka
  • 5 žlica vode
  • 2 žlice mirina
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žličica sitno naribanog đumbira
  •  2 ½ žličice gustina

Priprema:

  1. Juneće meso narežite na male i tanke odreske te marinirajte u hladnjaku u sojinom umaku i mirinu oko 30 minuta.
  2. Teriyaki umak pripremite tako da prvo u malom loncu pomiješate sojin umak, vodu, mirin, smeđi šećer, usitnjeni češnjak i đumbir. Ove sastojke zakuhajte kako bi se šećer otopio, a zatim umiješajte gustin prethodno dobro pomiješan sa žlicom vode. Nastavite kuhati na malo jačoj vatri uz stalno miješanje dok se umak ne ugusti.
  3. Junetinu pecite na tavi na maslinovom ulju 5-10 minuta na umjerenoj vatri, odnosno, dok izvana ne poprimi tamniju boju
  4.  Pečeno meso prelijte umakom.

Ovo jelo, primjerice, možete poslužiti posipano s tostiranim sjemenkama sezama uz sezonsku salatu i rižu. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.