S obzirom na tu količinu i raznolikost, nije čudo da je pitanje koja se vrsta tjestenine najbolje slaže s kojim umakom gotovo postalo "filozofija" za sebe. No, svaka od vrsta tjestenine pruža jedinstveno kulinarsko iskustvo kada se pravilno servira. Osnovno pravilo kojeg se valja pridržavati glasi: što je teži umak to valja odabirati širu tjesteninu, dok lagani umaci traže i laganu tjesteninu. Donosimo pregled najpopularnijih vrsta tjestenina popularnih u gotovo svakom kutku kugle zemaljske.
Fusilli su izuzetno popularna vrsta tjestenine prepoznatljiva po spiralnom obliku. Često su dostupni u različitim bojama poput zelene koju duguju špinatu ili crvene koja se dobiva uz pomoć cikle. Spiralne fusille u pravilu valja kuhati 8 do 10 minuta, a odlično pristaju uz umake od rajčice, pesto ili lagane umake na bazi povrća, ribe i plodova mora. Također, odličan su izbor za pripremu salata kao i raznih složenaca.
Nedostaje li vam inspiracije predlažemo sljedeće recepte:
Fusilli u bijelom umaku s brokulom
Fusilli s tikvicama i finim travama
Fusilli s ricottom i rajčicama
Špageti uživaju veliku popularnost u Sjevernoj Americi i Europi, a riječ je o tankim (promjera između 1,8 i 2,4 mm) i dugačkim (najmanja dužina je 30 cm) "konopčićima". Najčešće se kuhaju 9 do 11 minuta, a iako ih je proslavio umak bolognese, pristaju uz gotovo svaki umak, osobito onaj na bazi rajčice ili pak mesa ili ribe. Odlični su i za pripremu složenaca kao i stir fry jela.
Slijedi nekoliko prijedloga jela sa špagetima:
Špageti s kozicama i rajčicama
Špageti s umakom od pancete i pramezana
Farfalle krasi jedinstven oblik mašnica ili leptirića, po čemu su i dobili ime budući da riječ farfalle na talijanskom znači leptirići. Farfalle u pravilu valja kuhati 10 do 12 minuta, a zbog dovoljne debljine tijesta odlično podnose bešamel umak ili kremaste umake na bazi sira. Odlično se sljubljuju i s maslinovim uljem ili umacima koje sadrže maslac. Nerijetko će se naći i u varivama, a dobar su izbor i za pripremu salata.
Ljubiteljima farfalla predlažemo jednostavan i ukusan recept:
Penne je kratka šuplja tjestenina s koso odrezanim krajevima dostupna u verziji s glatkom (penne lisce) ili valovitom (penne rigate) površinom. U prosjeku se kuhaju 10 do 12 minuta i dobro upijaju tekućinu pa se mogu spariti s gotovo svakim umakom. Tako će pristajati i uz umake s velikim komadima povrća i uz mesne umake, a pristajat će im i kremasti umaci na bazi vrhnja ili ulja.
Nedostaje li vam inspiracije predlažemo sljedeće recepte:
Penne s povrćem, pršutom i crnim tartufom
Makaroni su mnogima sinonim za tjesteninu, no riječ je o specifičnoj šupljoj tjestenini lagano zaobljenoj na krajevima. Kuhaju se relativno kratko: 6 do 8 minuta, a primjena im je gotovo neograničena. Pristaju im gotovo svi umaci i to u velikim količinama, a osobito pristaju uz one na bazi vrhnja i sira. Odličan su izbor za pripremu raznih složenaca, kao dodatak juhama i varivama ili u pripremi stir fry jela.
Ako ste raspoloženi za jelo od makarona predlažemo sljedeći recept:
Makaroni s patlidžanima i rajčicom
Tagliatelle su tanki rezanci koji se najčešće mogu pronaći namotani u obliku klupka. Odlično se sljubljuju s umakom od gljiva, mesa, plodova mora ili pak uz razno pirjano povrće.
Iskušajte neke od naših recepata s tagliatellama:
Tagliatelle s pancetom i parmezanom
Tagliatelle s gljivama i puretinom
Tortellini su mali okrugli komadići tijesta punjeni različitim nadjevima, najčešće od mljevenog mesa ili sira ricotte i špinata. Najbolje se sljubljuju s kremastim umacima, ali mogu poslužiti i kao važan sastojak ukusne salate poput ove iz sljedećeg recepta:
Hladna salata s tunom i tortellinima
Ravioli se od tortelina razlikuju oblikom i veličinom. Riječ je o kvadratičnoj ili okruglastoj pločastoj tjestenini punjenoj nadjevima od primjerice sira, mesa ili pak povrća. Često se serviraju u crvenom umaku na bazi rajčice, no odlično pristaju i uz maslinovo ulje ili kremasti umak na bazi vrhnja.
Slijedi nekoliko prijedloga jela s raviolima:
Ravioli sa škampima, skutom i špinatom
Ravioli s ricottom i parmezanom
Lazanje su iznimno popularne u Italiji i Sjevernoj Americi ,a dostupne su u obliku listova pravokutnog oblika. Pripremaju se naizmjeničnim slaganjem listova lazanja i najčešće mljevenog mesa, no odličan izbor su i sir, plodovi mora ili različito povrće. Umak je neizostavan dio jela i iako je bešamel najčešći odabir, pravi znalci eksperimentiraju s raznim kombinacijama na bazi ulja, maslaca ili vina.
Ljubiteljima lazanja predlažemo sljedeće recepte: