06. kolovoza 2014.

Treći festival soli Solane Nin

naslov sol.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Stoljećima stara tradicija ručnog branja i pakiranja soli živi i danas u solani Nin. Ovog ljeta održat će treći festival soli s bogatim popratnim programom.

Od antičke Grčke i Rima preko Dalekog istoka do Kine – korištena kao valuta, zapisana u jezicima svijeta kao blago sunca i mora – sol je klesala povijest, temeljila civilizacije, kulture i religije, pokretala ratove i određivala podjelu moći. Treći festival soli Solane Nin, koji se održava 07. kolovoza, oda je slanim rimskim vremenima i načinima korištenja soli u kuhinji, ljepoti i njezi kože te kućanstvu. Ovo je jedinstveni takav događaj u ovom dijelu Europe, a održat će se na jednoj od najvećih turističkih atrakcija grada Nina – poljanama Solane Nin.Za dan festivala pripremljena su cjelodnevna događanja namijenjena svim vrstama posjetitelja, počevši s radionicom aromaterapije te radionicom nutricionizma na kojima će posjetitelji otkriti sve blagodati soli, njeno korištenje u službi ljepote i njege kože te pravilne primjene u kuhinji. Popodne će svi sudionici moći uživati u čarima i pričama starog Rima, prošetati slanom cestom, okusiti gozbu starih Rimljana koju će spremati Masterchef Dino Galvagno,  te otkriti tajnu koja se krije u antičkoj ljepoti i Kleopatrinim kupkama.

Posebnu zabavu osigurat će rimske igre, na kojima će moći sudjelovati svi posjetitelji, a najbolji među najboljima bit će okrunjeni lovorikama. Novost na ovogodišnjem festivalu je između ostalog i ručno pakiranje soli za sve posjetitelje, koji dio bijelog ninskog zlata požele odnijeti sa sobom. Naime, u Solani Nin se sol bere i pakira ručno, od davnina, a posjetitelji će tako imati priliku iskusiti stoljećima staru tradiciju. Solana Nin, osim po Festivalu soli, poznata je i po Cvijetu soli, vrhuncu kreacije prirode i truda čovjeka. Riječ je o najkvalitetnijoj vrsti ekološki neprerađene soli, prirodnom izvoru značajnih biominerala.

Zbog istančanog okusa i rijetkosti, Cvijet soli ne koristi se u pripremi namirnica već se nježnim soljenjem dodaje gotovim jelima kao završni kreator osnovnog okusa hrane. Kada bi se vratili uravnoteženoj, raznolikoj i umjerenoj prehrani Mediterana, ukras svakog izvornog jela bilo bi zrno vrhunske morske soli - Cvijeta soli.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.