13. ožujka 2016.

Trikovi za savršen tuna steak

Tuna-steak
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavno, konkretno i ukusno - zato obožavamo tunu!

Odrezak tune brz je i jednostavan obrok čija priprema zahtijeva jako malo vremena.

Posoliti i marinirati

Tunu je prije stavljanja na vatru pametno posoliti. Na taj će se način ukloniti miris i vlaga s površine odreska te učiniti vanjski slojevi "čvršćim“, a rezultat će biti hrskava vanjština steaka kada se prepeče. 

Želite li osigurati dodatne arome tunu možete i dodatno marinirati. Tipična mediteranska marinada od maslinovog ulja, češnjaka, soka limuna, origana, soli i papra uvijek dobro prolazi

Tajna je u visokoj temperaturi

Većinu riba vrijedi peći polako na temperaturi srednje jačine. Ipak, to pravilo ne vrijedi i za tunu. Naime, tuna sadrži enzime koji polaganim zagrijavanjem postaju iznimno aktivni rezultirajući gnjecavim mesom ribe. Zato je tunu najbolje staviti na vruće ulje kako bi se enzimi trenutno inaktivirali i tuna steak zadržao svoju strukturu. Idealno je peći minutu-dvije s obje strane.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.