Danas se pivo pravi u modernim pivovarskim pogonima, po najvišim higijenskim standardima. Pivarska tehnika, po kojoj je Njemačka svjetski poznata, tijekom desetljeća se stalno poboljšava. Četiri prirodna sastojka piva pažljivo se biraju i strogo kontroliraju. Tko želi znati kako se pivo kuhalo u godini proglašenja Reinheitsgebota, Zakona o čistoći, mora poći u muzej.
Spada li prema tome Reinheitsgebot u povijest?
Nipošto ne. Njemačko pivo je u smislu Zakona iz 1516. godine i danas kao i prije prirodni proizvod. Temeljni princip kuhanja piva nije se promijenio. Za razliku od pivovara u drugim zemljama, u Njemačkoj nije dozvoljeno korištenje umjetnih aroma, enzima, kao ni konzervansa, da navedemo samo te tri stvari. U biti se kuhanje piva zasniva na upotrebi četiriju prirodnih sastojaka - vode, hmelja, slada i kvasca.
Tko misli da je Zakon o čistoći propis koji pivo unificira, trebao bi baciti pogled na nevjerojatnu njemačku pivsku raznovrsnost na kojoj nam svijet zavidi i na sposobnost naših pivara da s ograničenim sastojcima stalno stvaraju nove stilove piva. Uključujući i craft piva, koja gotovo sva zadovoljavaju uvjete Zakona o čistoći.
A mogućnosti Reinheitsgebota nisu niti izbliza iscrpljene. To da odvajkada postoji i kutak za kreativnost u vidu korištenja raznih začina ili voća, nije u suprotnosti sa Zakonom. Pivski zakon o čistoći je, naime, daleko liberalniji nego što većina misli.
Pa ipak: Za ljude u Njemačkoj ima Reinheitsgebot i dalje visoku vrijednost. U jednoj anketi čak 85 posto ispitanika smatra da se Reinheitgebots treba i dalje primjenjivati.
Zanimljivo je i to da ga posebno cijene mladi kojih je čak 89 posto stalo iza Zakona o čistoći. Pivare bi to trebalo potaknuti da ne šalju jednu pola milenija star pergament u mirovinu, nego da njemačku kulturu piva uvijek iznova pune životom.
Uspjeh pivarima daje za pravo: u Njemačkoj upravo proživljavaju jedinstvenu renesansu pivarstva, pivske kulture i pivske raznovrsnosti. Već samo to dovoljan je razlog za slavlje.
Pivili!!!
Tekst je ustupljen s portala Pivnica.net.