28. travnja 2016.

Veliki praznik piva: 500 godina Zakona o čistoći

Zakon pivo
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pivo se danas u Njemačkoj, razumljivo, ne kuha više onako kao godine 1516. Danas ćete uzalud tražiti drvene bačve i otvoreni plamen, a opasnost da postanete žrtva neodgovornog šegrta, koji u pivo kao začin dodaje velebilje - jednaka je onoj da će vas za posjeta vrtnoj pivnici pogoditi meteorit.

Danas se pivo pravi u modernim pivovarskim pogonima, po najvišim higijenskim standardima. Pivarska tehnika, po kojoj je Njemačka svjetski poznata, tijekom desetljeća se stalno poboljšava. Četiri prirodna sastojka piva pažljivo se biraju i strogo kontroliraju. Tko želi znati kako se pivo kuhalo u godini proglašenja Reinheitsgebota, Zakona o čistoći, mora poći u muzej.

Spada li prema tome Reinheitsgebot u povijest?

Nipošto ne. Njemačko pivo je u smislu Zakona iz 1516. godine i danas kao i prije prirodni proizvod. Temeljni princip kuhanja piva nije se promijenio. Za razliku od pivovara u drugim zemljama, u Njemačkoj nije dozvoljeno korištenje umjetnih aroma, enzima, kao ni konzervansa, da navedemo samo te tri stvari. U biti se kuhanje piva zasniva na upotrebi četiriju prirodnih sastojaka - vode, hmelja, slada i kvasca.

Tko misli da je Zakon o čistoći propis koji pivo unificira, trebao bi baciti pogled na nevjerojatnu njemačku pivsku raznovrsnost na kojoj nam svijet zavidi i na sposobnost naših pivara da s ograničenim sastojcima stalno stvaraju nove stilove pivaUključujući i craft piva, koja gotovo sva zadovoljavaju uvjete Zakona o čistoći. 

Zakon pivo | Author: Thinkstock Thinkstock

A mogućnosti Reinheitsgebota nisu niti izbliza iscrpljene. To da odvajkada postoji i kutak za kreativnost u vidu korištenja raznih začina ili voća, nije u suprotnosti sa Zakonom. Pivski zakon o čistoći je, naime, daleko liberalniji nego što većina misli.

Pa ipak: Za ljude u Njemačkoj ima Reinheitsgebot i dalje visoku vrijednost. U jednoj anketi čak 85 posto ispitanika smatra da se Reinheitgebots treba i dalje primjenjivati.

Zanimljivo je i to da ga posebno cijene mladi kojih je čak 89 posto stalo iza Zakona o čistoći. Pivare bi to trebalo potaknuti da ne šalju jednu pola milenija star pergament u mirovinu, nego da njemačku kulturu piva uvijek iznova pune životom.

Uspjeh pivarima daje za pravo: u Njemačkoj upravo proživljavaju jedinstvenu renesansu pivarstva, pivske kulture i pivske raznovrsnosti. Već samo to dovoljan je razlog za slavlje. 

Pivili!!!

Tekst je ustupljen s portala Pivnica.net.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.