Direktorica festivala Đurđa Protić najavila je kako će tijekom tri festivalska dana posjetitelji imati priliku pratiti čak 32 kuharske radionice i besplatno degustirati jela vrhunskih kuhara. Osim originalnih recepata posebno osmišljenih za festival, kuhari će u kuhanju uživo (show cookingu) predstaviti najnovije gastronomske trendove i otkriti brojne kulinarske savjete. Na dvije pozornice s profesionalno opremljenim kuhinjama prezentirat će se različite kuhinje, od suvremene gastronomije, zaboravljenih autohtonih jela do zdrave i sirove, raw food kuhinje. U pripremi je i poseban program za ljubitelje kolača i slastica uz nastupe vrhunskih domaćih i stranih majstora slastičarstva.
Ljubitelji vrhunskih vina na Hrvatskom festivalu hrane i vina imat će priliku besplatno sudjelovati na čak 11 vinskih radionica, uključujući primjerice vinsku školu, radionicu velikih tajni i savjeta sommeliera, radionice izvornih sorta vina Hrvatske i tečaja o muškatnim vinima. Program vinskih radionica predstavila je autorica vinskih radionica, sommelier i vinska savjetnica Jelena Šimić Valentić. Istaknula je kako je program vinskih radionica kreiran na način da zadovolji sve zainteresirane za vinske teme, od zainteresiranih posjetitelja koji žele naučiti osnove o kulturi vina do radionica koje će zadovoljiti i zahtjevnije poznavatelje vina.
Osim uživanja u bogatom popratnom programu posjetitelji će imati priliku obići bogatu i raznoliku ponudu izlagača festivala. Tako će primjerice županije predstaviti svoje vodeće proizvođače hrane i vina i time promovirati Hrvatsku kao izuzetno uzbudljivu eno-gastronomsku destinaciju. Upravo je to jedna od glavnih misija ovog festivala uz isticanje domaće poljoprivrede i podrške malih i srednjih proizvođača čiji lokalni i autentični proizvodi doprinose promociji domaćeg turizma. Festivalu su se ove godine priključile i nove županije koje predstavljaju svoje vrhunske lokalne proizvođače hrane i vina.
Tako će se predstaviti šest novih destinacija – Šibensko-kninska, Istarska, Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Karlovačka i Koprivničko-križevačka županija koje su dio projekta Hrvatska 365 Hrvatske turističke zajednice, koja s festivalom dijeli misiju razvoja i promocije cjelogodišnje turističke ponude. Ponudi od preko 250 domaćih i stranih izlagača priključila se i Hrvatska gospodarska komora koja će na grupnom izložbenom prostoru predstaviti različite udruge zaštićenih domaćih proizvoda – pršuta, kulena, domaćeg zelja, krumpira i maslinova ulja.