gastro postao
Listovi za lazanje poslužili su nam kao nadahnuće za neodoljive i jednostavne recepte poput ovog!
Nadijevaju se, motaju u rolice ili slažu u složence s omiljenim namirnicama. Od mesa do ribe ili povrća - lazanje poslužite kao predjelo ili gurmanski ručak za obitelj i goste.
Donosimo vam recept za zarolani složenac.
Zarolani složenac
Tijesto:
- 300 g brašna
- 3 jaja
- Prstohvat soli
- 4 l vode
- Žličica soli
- Žličica ulja
Nadjev:
- 400 g pelata
- Žličica origana
- Prstohvat bijelog papra
- 200 g šunke
Bešamel umak:
- 40 g maslaca
- 40 g brašna
- 1 dl mlijeka
- Malo muškatnog oraščića
- 200 g mozzarele
- 3 žlice parmezana
- 2 žlice maslaca
Priprema:
- Od brašna, jaja, soli i, prema potrebi, malo vode zamijesite glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu, pokrijte vlažnog krpom i ostavite sat vremena.
- Za bešamel otopite maslac u loncu, pržite na njemu brašno i prelijte mlijekom uz stalno miješanje. Začinite ga solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Rajčice nasjeckajte te pomiješajte s kockicama šunke, origanom i paprom. Tijesto podijelite na loptice koje tanko razvaljajte pa izrežite listove tijesta veličine 15X7 cm. Kuhajte po nekoliko listova tijesta oko dvije minute, izvadite ih i potopite u hladnu vodu. Zatim ih jedan do drugog slažite na kuhinjski stolnjak. Prerežite svaki list na pola. Mozzarellu narežite na kockice. Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za pečenje premažite maslacem.
- Žlicom premažite bešamel umak po svakom komadu tijesta, raspodijelite kockice mozzarelle te posložite po žlicu sjeckanih rajčica sa šunkom. Zarolajte, premažite bešamelom, pospite parmezanom i listićima maslaca. Pecite oko 20 minuta.