28. veljače 2016.

Žene i pivo: Što se to lijepoga kuha u Zadru?

Brlog
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Internet je odnedavno pun informacija o dvije djevojke koje su počele kuhati svoje pivo. Žive u Zadru, a pivovara se zove - Brlog! Kako mi cijenimo i kuharice i pivo, upitali smo ih otkud im ideja, i da nam daju - recept!

Dobar dan Brložanke, kako to da ste se odlučile kuhati pivo, a ne kolače?
A tko kaže da mi ne kuhamo kolače? Uostalom, Ribica, kolači se peku! (smijeh) Mi ti znamo i pekmeze raditi, i vino fino, i sokiće, i rakijice, i slaninice (ok, za slaninice nam starci malo pomognu). Svašta ti mi znamo. Da nam nema Maje, cijeloj hrpi frendova bi još curila voda iz špine ili bi plaćali majstora da im kreči stan. Kako god da okreneš, mi ti volimo sve nekako uraditi same. E pa zašto onda ne bi i pivo? Ha?

Svaka čast! Odakle ste, gdje živite, što radite?
.Ana iz Velike Gorice, Maja iz Lipika. Ja Ana živim u Zadru, od 2008 radim za obiteljsku Vinariju Teskera u Vrlici kao enologinja, ali i još za neke vinare i ine, a Maja živi u Zagrebu i Zadru (mogli bi reći u Macoli). Radimo zajedno na pokretanju pivovare vrlo intenzivno. Pripremamo prostor za proizvodnju. Štemamo. Kuhamo pivo.

Brlog | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Što inače pijete?
Pijemo pivo. U zadarskoj birtiji pijemo Križevačko, a kad imamo više love pijemo sve po redu craft pivice. Volimo i vino, a ukratko bi alkoholni repertoar zvučao ovako: Pivo, Vino i Rakija. Točka. Rakija uz meze naravno... (smijeh)

Gdje kuhate?
Kuhamo još uvijek homebrew - u frendovoj garaži. Po principu snađi se druže. Mislim sve lijepo ide kad su uvjeti ok, al treba nam baš pokretanje u normalnim uvjetima i kontroliranim, tako da budemo dosljedne sa svojim receptom.

Dajte nam recept za vaše pivo!
APA (american pale ale) - s gradiškom, kristalom i carapilsom (ječmeni slad), te američkim hmeljevima (cascade, centennial, magnum, columbus). Poseban sastojak - pivarkin osmijeh. Bez tog još nikada nismo skuhali pivo. 

Koje su vam daljnje namjere?
Pa htjele smo sa frendom koji ima prostor u Šibeniku početi zajedno kuhati, ustvari dijeliti pivovaru - on za svoje, mi za svoje pivo. Ali, kako je naša kampanja prikupljanja šoldi lijepo krenula, nadamo se da ćemo uspjeti i samostalno pokrenuti posao u Zadru. To znači da bi iznajmile prostor i kupile si ostatak opreme koji nam treba, pa se junački naradile neko vrijeme dok si to ne proširimo da možemo raditi ljepše i ugodnije i s malo manje ručnog rada. Početak, dakle, sve ćemo same ručno raditi. Ali, nije nam to žao, nabrijane smo da ovo krene pa dajemo sve od sebe!

Kad i gdje ćemo moći piti vaša piva?
Kampanja na Indiegogou traje do 02. travnja, dakle do 5. mjeseca ćemo opremiti pivovaru i onda lagano početi kuhati, tako da prvo pivo možemo očekivati u 6. ili 7. mjesecu, uglavnom, tijekom ljeta će se već pojaviti. Biti će to skromno - recimo da samo u par lokala u Zadru, za početak. Poslije želimo pokriti i više lokala i više gradova. Ići ćemo na kultne zadarske lokale gdje se uglavnom skupljaju domaći ljudi. Trudit ćemo se da za te domaće ljude ovaj blond ale bude ne samo kvalitetom, već i cijenom dostupno pivo.

Jedva čekamo, sretno!
Hvala puno, svratite na stranicu naše pivovare i dajte podršku!

Brlog možete podržati i svojim skromnim novčanim prilogom na ovom linku - budite dio povijesti!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.