Kolumne 06. svibnja 2017.

Quiche Lorraine s lososom i mladim špinatom

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Proljeće je vrijeme mladog povrća i laganih i ukusnih jela. Upravo iz tog razloga, naš blogerski duo Sweety&Spicy donosi vam recept za sjajnu slanu pitu od lososa i špinata...

Svaki pravi kuhar voli proljeće jer je to godišnje doba kada naše tržnice procvjetaju. Nakon duge zime provedene uz teške čušpajze, dolazi vrijeme mladog povrća koje nas svojim bojama mami da ga kupimo i od njega napravimo nešto ukusno i lagano. Upravo iz tog razloga smislio sam ovaj recept.
 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Riba je uvijek dobar izbor za subotu, a razmišljajući što mogu napraviti s mladim špinatom, kojeg sam uočio čim sam došao na tržnicu, shvatio sam kako bi losos mogao dobro funkcionirati s njim. Sočno i mekano, pomalo masno crveno meso lososa i zeleni špinat trebalo je nekako ukalupiti, a ima li boljeg načina nego napraviti jednu dobru francusku seljačku pitu, poznatiju kao Quiche Lorraine.
 

Quiche od riže, gljiva i paprika Možda vas zanima... Quiche: Što je to? Slatkiš, ili "slaniš"... Recepti

Quiche Lorraine je francuska pita koja je naziv dobila po francuskoj pokrajini Lorraine, a u originalnoj verziji radila se od šunke, sira i jaja u tijestu sličnom onom za kruh. Kako je vrijeme prolazilo nastale su brojne varijacije, pa tako danas quiche doslovno možete napraviti od čega god poželite, a tijesto koje se najčešće koristi je prhko tijesto.
 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Prhko tijesto vrsta je mrvičastog tijesta koje se koristi u pripremi mnogih slanih i slatkih jela. Prhko tijesto za slana jela radi se naravno uz dodatak soli, a Francuzi ga zovu pate brisée.
 

pita naslovna.jpeg Možda vas zanima... Top 10 recepata za pite: Ovo još sigurno niste probali! Špajza


Za pripremu slatkih jela dodajte šećera i dobit ćete pâtée sucrée. Osnovno je pravilo slatkog prhkoga tijesta tzv. omjer 3:2:1, odnosno omjer brašna, maslaca i šećera. Često ljudi dodaju i jaje ili vode, ali ono što je bitno naglasiti jest da takvi dodaci čine tijesto žilavijim. No ne brinite, to nije nikakva velika greška jer ćete lakše zamijesiti tijesto.

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy


Ono što je bitno napomenuti je i da morate biti jako oprezni s pritiskom kada mijesite tijesto jer što ga vi jače stišćete to će ono biti kruće i zbijenije, a to naravno ne želite. Ovisno o tome kako ćete nadjenuti tijesto, morate znati i da je prethodno možda potrebno malo ispeći tijesto. S obzirom na to, ako se nadjev ne peče tijesto morate unaprijed u potpunosti ispeći, a ako se nadjev kratko peče koristit ćete tehniku „pečenja naslijepo“.

Sada kada smo naučili osnove za quiche, možemo prijeći na pripremu moje verzije. Sretno!
 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy


Prhko tijesto
Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna 
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli

Postupak:

  1. Prosijte brašno i umiješajte sol.
  2. Prstima utrljajte maslac narezan na kockice tako da dobijete smjesu koja podsjeća na krušne mrvice. u sredini napravite rupu.
  3. Dodajte u rupu lagano umućeno jaje.
  4. Lopaticom za tijesto izradite smjesu, a po potrebi dodajte malo vode.
  5. Rukama lagano dovršite tijesto, oblikujte kuglu i ostavite pokriveno u hladnjaku 30-ak minuta da odmori.
  6. Odmoreno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini tako da dobijete krug nešto veći od veličine vašeg protvana.
  7. Namotajte tijesto na valjak i preselite u protvan. 
  8. Otrgnite komadić tijesta i napravite od njega kuglicu kojom ćete pritisnuti tijesto uz rubove protvana, a zatim valjkom pređite preko protvana kako biste otklonili višak tijesta s rubova.
  9. Tijesto izbodite vilicom, a zatim na tijesto stavite papir za pečenje i u njega rižu ili kakva druga zrna kako se prilikom pečenja tijesto ne bi napuhalo. 
  10. Tijesto pecite 10-ak minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 °C. To se zove postupak pečenja “na prazno”

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy


Punjenje za quiche
Sastojci:

  • 200 g lososa
  • mladi špinat
  • 1 mladi luk
  • maslinovo ulje
  • 3 jaja
  • vrhnje za kuhanje
  • dalmatinski mix začina
  • sol i papar

Postupak:

  1. Špinat operite i blanširajte kratko u malo posoljenoj vodi. Gotovi špinat prebacite u posudu s hladnom vodom kako ne bi izgubio zelenu boju.
  2. Lososa očistite od kože i kostiju te narežite na sitne kockice.
  3. Mladi luk narežite na kolutiće i kratko prodinstajte na maslinovom ulju, a zatim dodajte losos i kratko ga popržite (dodajte malo soli).
  4. U posudi zamutite 3 jaja, malo vrhnja za kuhanje i začine, a zatim dodajte ohlađeni losos i mladi luk te napravite kompaktnu smjesu, pritom pazeći da se losos ne razmrvi previše.
  5. Takvu smjesu ulijte u kalup s na pola ispečenim prhkim tijestom i sve pecite u pećnici na 180 °C dok se ne ispeče.

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Želite li uživati u slasnim receptima naših blogera, svakako posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu. Dobar tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.