Kolumne 28. ožujka 2017.

Quiche na podlozi od riže s mladim lukom i marelicama

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Mislim da sam već pisao o tome ranije da volim maksimalno iskoristiti namirnice s kojima radim jelo. Ovaj put mi je ostalo riže od ručka dan prije pa sam se bacio na traženje ideja što učiniti s njom a da ne bude nešto obično ili standardno. Malo istraživanja internetom i došao sam na super ideju koja je realizirana kao još bolje jelo.

Iako je to već običaj, htio sam spojiti pomalo, na prvu, nespojive namirnice a ovaj put su to mladi luk i sušene marelice u nadjevu quichea. Inače, riža se voli s voćem, posebno sa sušenim tako da se ne trebate ustručavati dodati malo istoga u Vaš sljedeći rižoto. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Ostatci riže su svoju ulogu odradili kao zamjena za standardno tijesto i mogu reći da je to ispalo skrooooz dobro! Pogledajte, pročitajte, isprobajte i ocijenite. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci:

za “tijesto”:

  • 150 g kuhane riže
  • 2 jaja
  • 100 g parmezana
  • 50 g sira u tipu goude
  • sol i papar
  • za nadjev:
  • 4 mlada luka
  • 100 g sušenih marelica
  • 4 jaja
  • 100 g parmezana
  • začinsko bilje po želji
  • sol i papar
  • 100 g sira u tipu goude (za posipanje)

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

Navedene sastojke za “tijesto” dobro pomiješati te staviti u posudu za pečenje koju ste prethodno premazali maslacem. Uz rub malo “podignuti” smjesu kako bi dobili stranice quichea. Peći na 200 stupnjeva Celzijusa barem 30 minuta, tj. dok se ne pojave smeđi rubovi na riži.

Luk narezati na kolutiće a marelice na kockice te, pomiješati i ravnomjerno podijeliti po “tijestu”. Jaja, parmezan i začine umutiti te preliti po voću i povrću. Sir naribati te posuti povrh quichea. Peći na 180 stupnjeva cca 30 minuta tj. dok se sir zapeče a jaja ispeku.

Poslužiti toplo uz malo vrhnja ili umaka po želji.

U slast!
 

Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na: InstagramuBlogu i Facebooku 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.